28 ianuarie 2014

Aventuri cu trenul

intarziere tren inzapezit zapada
Dupa cum bine stiti, ultimele zile au fost adevarate teste de supravietuire pentru romanii de prin sudul tarii. Unii s-au inzapezit singuri, altii n-au avut de ales si restul au stat la mila autoritatilor. In conditiile in care orasele Braila si Galati erau complet rupte de capitala (nu exagerez, drumurile erau oficial inchise, poate sa mai fi scapat vreun sofer), singura cale de acces era pe calea ferata. Doar ca de sambata la pranz nu a mai plecat nici un tren din Galati spre Bucuresti. Astazi (luni) a fost un singur tren, si ala trimis cu chiu cu vai, a izbutit sa faca doar 4 ore intarziere. Pe aceeasi relatie dar din sens opus (Bucuresti-Galati), trenul de sambata dimineata a ajuns la destinatie abia duminica dimineata. Avea 21 de ore de cand plecase la drum.

Bun, ai 2 orase care insumeaza peste 500k locuitori care frecventeaza saptamanal si/sau lunar capitala. Oare lui Ponta i se pare normal ca aceste doua orase sa fie complet rupte de Bucuresti timp de 2 zile?! Complet! Nu temporar, nu pe alocuri! Nimic nu s-a miscat intre aceste orase. Iar Ponta se lauda ca totul e sub control. Poate la baschet!


Revin la trenul de astazi, primul dupa un weekend prelungit in care locuitorii din Braila si Galati nu au putut reveni in Bucuresti. Unii au avut legaturi cu alte trenuri, cu avioane, s.a.m.d. Nimanui nu i-a pasat! Nici macar ridicarea codului portocaliu nu a schimbat situatia. Ori in aceste conditii, e normal ca un singur tren sa plece din Galati spre Bucuresti, in timp ce situatia pe drumurile nationale era delicata? Nu, nu e normal. Inteleg ca atat timp cat este viscol nu scoti masinile de deszapezire, opresti trenurile in gari, s.a.m.d, dar din moment ce iti permite vremea trebuie sa iei masuri imediate. Un singur tren, in doua zile?! In mod normal erau 5 in fiecare zi!

Chiar si asa, trenul respectiv a fost o mana cereasca pentru cei care doreau sa revina in capitala. Cinci vagoane si doua locomotive au reusit sa ajunga intr-un final in Gara de Nord. Erau inghetate si pline la refuz de calatori. S-a circulat in picioare cu bagaje aruncate peste tot si cu nervii intinsi la maxim. Nu vreti sa stiti cum aratau toaletele, asta daca reuseai sa-ti croiesti drum pana acolo.

Pe peronul din Gara de Nord nu astepta nimeni. Nici o televiziune, nici un reprezentat de la CFR sa se intereseze de conditiile de calatorie? Dar oamenii se plangeau, ca aveau si de ce: o calatorie a costat 50-60 de lei la pret intreg si "la jumatate"pentru studenti. CFR-ul putea macar sa trimita acest tren cu rangul de Regio (cel mai ieftin), daca tot a oprit prin majoritatea garilor si se stia dinainte ca va avea intarziere enorma. Au preferat sa-l trimita ca InterRegio, adica la pret dublu.

Asta e Romania, se profita si de necazul omului. Vezi si cazul soferilor amendati de CNADNR pentru ca nu aveau rovinieta dupa ore sau zile petrecute in zapada pe drumurile nationale.

P.S Se poate vedea intarzierea trenului pe panoul din Gara de Nord: 265 de minute. Eu zic sa fiti multumiti, alt tren nu se stie cand mai pleaca iar viscolul ne bate iarasi la usa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL