Din start va dau un exemplu, cel din poza alaturata. Aici vedem cum doua trenuri de rang diferit reusesc sa parcurga aceeasi distanta intr-o diferenta de timp de 10 minute. Vorbim despre un tren Regio (vechiul personal) care opreste in maitoate statiile si un tren Interegio (vechiul rapid) care ar trebui sa opreasca doar in statiile mai importante. CFR-ul s-a gandit ca respectivul tren Interegio trebuie sa opreasca in anumite halte (a se citi in camp) de unde se urca oameni importanti. Am mers cu acel tren, nu s-a urcat nici dracu. Dar e musai sa opreasca. Colac peste pupaza pretul la Interegio e dublu fata de Regio. Pentru ce? Comfort? Nicidecum, iar aici e partea frumoasa!
Trenul de dimineata, acela mai ieftin, este o garnitura "sageata albastra" foarte spatioasa si comfortabila, cu mult spatiu pentru bagaje. Dar nu circula foarte multa lume cu acel tren pentru ca fluxul de oameni se face in general dinspre Galati (Braila) spre Bucuresti. Ori acesti oameni pleaca cel mai des cu trenul de seara, pentru a fi ziua urmatoare la prima ora in Bucuresti. Nu va spun ca in ziua de duminica este nebunie la acest ultim tren. Aglomeratie de nedescris si adesea se circula cu bilete fara loc, deoarece s-au epuizat.
Ei, in aceste conditii CFR-ul s-a gandit sa bage o garnitura cu etaj, aceea portocalie, nu albastra. Intamplator sau nu, in duminica respectiva stiu ca a fost inlocuita garnitura obisnuita, una mai veche cu 8 locuri in compartiment, dar nimeni nu poate zice ce e normal si anormal in zilele noastre la CFR. Revenind, cine a mers cu garnitura portocalie stie ca are 4 mini-vagoane notate de obicei cu 1a,1b,1c,1d dar nu neaparat in aceasta ordine. Sunt foarte inghesuite de il iei in brate pe cel din fata ta, loc de picioare abia daca exista iar spatiul de bagaje e cel mai prost compartimentat din cate am vazut vreodata intr-un tren CFR. Si am mers mult si des cu trenul. Bine zicea un calator: "asta-i tren pentru cartite nu pentru oameni normali". Ori in aceste conditii pot spune cu mana pe inima ca pe cei de la CFR ii doare fix in fund de aceste nevoi, intr-un cuvant "bataie de joc" desi cunosc foarte bine ca acel tren este unul din cele mai pline din cate au ei.
Dar nu asta-i problema ci faptul ca diferenta de comfort nu se (mai) vede in garniturile CFR. Repet, un tren personal si un rapid parcurg aceeasi distanta in acelasi timp. Pe ce naiba se justifica pretul acela dublu? Pe comfort? Inainte (acum 1-2 decenii) stiai una si buna: personalul oprea peste tot si costa putin, avand o garnitura infecta. Rapidul mergea foarte repede, era comfortabil si costa dublu. Ca exemplu, aceeasi distanta Galati - Bucuresti era parcursa in 2.5 ore de un rapid si 5.5 ore un personal. In zilele noastre se intampla fix pix: garniturile sunt amestecate care pe unde apuca iar preturile sunt enorme si nu justifica nici comfortul si nici viteza. Drept exemplu, aceea garnitura "sageata albastra" circula atat ca Interegio cat si Regio , stiind asta din propria experienta. La fel garniturile cu etaj, atat cea albastra cat si cea portocalie modernizate fiind, merg atat pe rangul de Interegio cat si Regio. Si au acceasi viteaza.
Dar nu am terminat. Am avut ocazia sa merg pe relatia Bucuresti - Viena tot cu un tren CFR. Am mers la vagoanele normale, de zi, care erau trei la numar dintr-o garnitura de vreo 8 vagoane. Acestea 3 vagoane erau din acelea vechi compartimentate, urate, fara nici un fel de conditii, cu wc turcesc de iti era si scarba sa intri pe usa. Nu mai zic de miros iar becurile erau montate pe alocuri. Da, vorbesc de un tren international cu rangurile de InterCity si EuroNight. La vagoanele de dormit n-am fost, prin urmare nu pot sa ma pronunt asupra conditiilor de acolo. Oricum, se justifica pretul? Nici vorba!
Cert este un singur lucru: CFR-ul improvizeaza atat la vagoane cat si la preturi si viteza de parcurgere a unui traseu. Daca au ajuns sa opreasca trenurile Interegio (vechiul Rapid) in halte din mijlocul campului, atunci va spun ca merita intr-adevar falimentul. Nimic nu mai este normal la CFR, totul e anormal si se improvizeaza din belsug. Oare pana cand?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL