22 octombrie 2014

Atac armat in Canada. Noi suntem feriti?

Una din stirile mediatizate in ultimele ore este aceea despre atacurile armate din capitala Canadei. Am mai auzit de teroristi, dar pana acum n-am vazut si imagini. O scurta secventa este prezentata mai jos:


Un singur lucru imi atrage atentia: trageau aia acolo de ziceai ca sunt la poligon. Acum imaginati-va ca acele lucruri se intamplau in Bucuresti. Cati dintre politisti aveau curajul sa scoata armele si sa deschida focul in plin?

Pentru noi lucrurile sunt simple: nu am vazut niciodata teroristi, nici macar la revolutie ca atunci ne-am impuscat intre noi. Totusi, daca scenele din Canada se intamplau in Romania! Asa brusc, deodata incepeau mai multi sa traga cu arme la voia intamplarii. Ce faceau politistii? Scoateau armele si trageau in plin? Isi incarcau armele? Trageau foc de avertisment, ca deh, riscau sa li se faca dosar penal daca nu respectau procedura?

Cu lucrurile acestea nu trebuie sa glumim pentru ca suntem in linia intai de aparare la portile Europei. Pe aici pot intra teroristii si aici pot lovi prima data. Nu au prea mult de castigat de la noi, dar macar baga frica-n noi. Iar pentru asta nu sunt de ajuns fortele speciale ale politiei. Pana se echipeaza ai nostrii, aia au fugit. Raspunsul politiei trebuie sa fie simplu si la obiect: toti politistii folosesc armele din dotare.


Si de aici vine intrebarea: politistii romani au arme in dotare? Ce arme au si cate munitie? Macar au curaj sa le foloseasca? Intreb chestii esentiale pentru ca pana acum n-am vazut infractor impuscat pe strada. Doar aceia care sunt urmariti si saltati de fortele speciale sau politisti sub acoperire. Parca au mai existat si cateva incidente in trafic insa focurile de arma n-au fost concludente.

Ce a fost concludent si am retinut au fost urmatoarele exemple: politist luat pe capota unei masini; hot oprit cu focuri de arma dupa ce masina pe care o conducea a intrat intr-un copac; politist ranit in urma unei altercatii cu interlopi (ca n-a folosit arma); politisti fugariti de oameni cu coasele sau topoarele; mascati atacati de tigani; etc. 

Bun, si daca maine scoate unul o arma si trage in plina strada, ce face politistul roman? 
  • Ii da un "headshot" ca sa nu mai apuce ala sa traga in altcineva? 
  • Trage foc de avertisment, timp in care agresorul trage in plin in politist? 
  • Politistul cheama intariri?
  • Politistul fuge si se pune la adapost?
Iata in schimb ce zice legea despre folosirea armelor de foc (nu stiu daca am nimerit corect paragraful sau mai sunt si altele):
Armele de foc se aplica numai dupa somatia: „Stai! …”, urmind denumirea autoritatii pe care o reprezinta persoana. In caz de nesupunere, se someaza din nou prin cuvintele: „Stai ca trag!”. Dacă persoana somata nu se supune nici de această data, se someaza prin tragerea focului de arma in plan vertical. In incaperi, somarea prin efectuarea de impuscaturi nu se permite.
Armele de foc pot fi aplicate fara somatie doar în urmatoarele situatii si conditii:    a) in caz de atac prin surprindere, in stare de legitima aparare sau de extrema necesitate; 
Ce inteleg eu din lege? Ca pana se prezinta politistul si someaza pe agresor ala dispare sau trage direct in politist. Faza cu "extrema necesitate" nu stiu ce reprezinta, dar pare un motiv suficient pentru a deschide foc in agresor, fara a-l avertiza si fara sa-si dezvaluie identitatea. Sau mai bine zis sa-l ia prin surprindere pe agresor.

Retineti, in cazul unei agresiuni politistul roman nu stie daca ala e un nebun cu chef de glume sau este un terorist antrenat sa ucida. Drept urmare politistul trebuie sa evalueze rapid situatia si sa actioneze rapid. Se va intampla asa?!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL