12 noiembrie 2014

Un pas mare pentru omenire

robot aterizare cometa
In timp ce ai nostrii latra unii la altii pentru functia de presedinte, ceva mai departe se scrie istorie. Mai exact, in spatiu! Primul robot terestru, ghidat de pe pamant, s-a "agatat" de o cometa. Este vorba de robotul american Philae lansat de sonda spatiala Rosetta, intr-un proiect al Agentiei Spatiale Europene. Pentru prima data in istoria spatiala (si a omenirii) un robot aterizeaza pe o cometa. Este un pas imens pentru omenire! Deja ma simt in siguranta. Zic asta gandindu-ma la filmul Armageddon cand Bruce Willis si echipa sa aterizeaza pe un asteroid, il detoneaza si salveaza omenirea. Ei bine, parca lucrurile prind viata, exact ca in film. De data aceasta robotul a aterizat pe cometa in scopuri stiintifice. Insa e doar inceputul, maine poimaine ne trezim cu oameni acolo, poate chiar cu Bruce Willis si cateva bombe nucleare.

ESA, Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca aterizarea s-a facut cu ceva peripetii si au intampinat probleme de comunicatie, insa totul pare "ok" pana acum. Robotul va sta acolo aproape un an, timp in care va colecta probe stiintifice. Asta daca nu se va desprinde de cometa pentru ca, tot ESA, a precizat ca harpoanele robotului nu au functionat si nu este prins de cometa (apropo, numele ei este 67P/Churyumov-Gerasimenko). Momentan se cauta o solutie pentru declansarea harpoanelor si prinderea completa si corecta a robotului de cometa. Sa speram ca totul va merge bine pana la urma!


robot aterizare cometa googleGoogle apreciaza aceasta premiera istorica si ii dedica un logo special, dupa cum vedeti in imaginea alaturata. Oricum Google ne-a obisnuit cu astfel de initiative.

Hai sa lasam la o parte acest succes, eu zic ca trebuie sa avem putina grija. Aceasta premiera istorica s-ar putea sa duca, si va duce cu siguranta, la alte evenimente de acest fel. Vom incepe o vanatoare de comete pentru a le analiza. Problema e ca nu stim prea multe despre acestea si sa nu ne puna dracul sa le modificam cumva cursul. Inteleg ca sunt unii pe aici, pe Terra, care se ocupa cu studiul cometelor, asteroizilor,s.a.m.d, si au grija sa nu ne loveasca vreuna din greseala. Dar si oamenii acestia au o limita, nu pot prevede orice, mai ales ca ne jucam cu focul.

Inteleg ca tehnologia a avansat cu pasi rapizi asa cum nimeni nu si-a imaginat vreodata. Insa zborul in spatiu este vechi, unii afirma ca au ajuns si pe Luna. Si totusi, cu atata tehnolgie, abia reusim sa mai zburam (vezi esecurile americanilor). Ideea e ca zborul in spatiu va avea mereu riscuri imense si, dupa cum se observa in ultima vreme, banii dicteaza. Sper sa nu ne lacomim si sa facem rabat la siguranta. La siguranta omenirii!

Ei bine, sper sa nu facem noi greseala sa modificam traictoria unui asteroid ca am pus-o. Si nici sa nu ne dam seama la timp. Filmul cu Bruce Willis o sa para jucarie fata de ce vom pati cu adevarat! In fine, hai sa privim acest eveniment ca pe un lucru pozitiv. Poate vom apuca si noi, generatia noastra, sa zburam in spatiu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL