29 decembrie 2014

Cum se face turism in Romania?

Se aude prin presa ca romanii ar vrea sa faca turism, ca potential avem dar turistii lipsesc cu desavarsire. In afara de Bucuresti si cateva statiuni de pe litoral, peste tot e jale. Cica noi am vrea dar turistii ne ocolesc. Hai sa va spun eu de ce. Cu o saptamana inainte de Craciun (retineti, inainte de Craciun!) am cautat cateva zile la rand starea partiilor de pe Valea Prahovei. Vroiam sa merg undeva sa schiez. Stiam ca la Cota 2000 la Sinaia se schia, dar nu prefer acea locatie. O sa amintesc putin mai jos si de ce.

Revin la starea partiilor. Ma interesa in mod special partia de la Predeal. In urma cu un weekend se schiase decent acolo. Dar intre timp s-a incalzit vremea si vroiam sa stiu daca sunt conditii bune pentru schiat. Am cautat un site, ceva unde sa gasesc starea partiilor din Predeal si tarifele de la telescaun. N-am gasit absolut nimic. Singurele informatii au fost cateva stiri despre cum se schia la inceputul lunii decembrie. Numere de telefon n-am gasit sau poate n-am cautat eu unde trebuie. 

Am sunat in schimb la primaria din Predeal unde n-a raspuns nimeni. Probabil erau in pauza de masa, asa ca n-am insistat. De pe site-ul primariei am aflat si faptul ca centrul de promovare turistica din zona s-a desfintat. Ok, asa vreti voi sa atrageti turismul in zona? Aveti cateva partii de rahat in comparatie cu ce se gaseste pe afara si nici pe alea nu sunteti in stare sa le promovati? Cum sa vina turistul in Predeal cand el nu stie daca e zapada sau care sunt tarifele pentru urcarea pe partie?

Am zis sa risc, m-am suit in tren si am plecat la Predeal. Ce am gasit acolo? Partia Clabucet si Cocosul erau deschise dar starea zapezii era jalnica. La inaltime erau portiuni de pamant si pietre vizibile pe care administratorii nu s-au chinuit sa le astupe cu zapada artificiala. Asa era pe Clabucet, ca doar acolo m-am dat. De la altii am auzit ca pe partia Cococsul starea zapezii era destul de proasta pe alocuri. Telescaunul si teleschiurile erau functionale dar cartele pentru urcare se gaseau doar la 10 calatorii. Abonamente de o zi sau jumatate de zi nu se gaseau. Nici reduceri pentru studenti sau pensionari. Doar cartele pentru copii si adulti. Ori in aceste conditii credeti ca vin multi turisti pe acolo? Eu zic ca nu!

Revin la partiile din Sinaia. De ce nu-mi place acolo? In primul rand se ajunge foarte greu cu masina pana la cota 1400. Cum eu nu am masina e si mai greu. Oricum drumul e dificil in conditii de iarna, ca peste tot in Romania. Cazare la inaltime si inchiriere echipament pentru schi gasesti destul de greu, iar in lipsa concurentei si preturile sunt mai mari. Dar nu asta e problema ci faptul ca fiind la mare inaltime instalatiile se blocheaza imediat in caz de viscol sau furtuna. Deci totul depinde de noroc si de starea vremii. Pentru asta prefer sa merg la Predeal. Daca as fi informat din timp despre starea partiilor si tarifele practicate acolo!

Nici nu vreau sa vorbesc despre servicii integrate, sa zicem cazare, masa si echipament de schi plus urcarea pe partie. Daca tot esti o statiune montana n-ar fi mai bine sa ai un card special care sa includa mai multe servicii, ceva care sa-ti fidelizeze clientii si sa-i atragi cat mai des acolo? La noi se practica metoda "vremea": zice la TV ca ninge, ne facem bagajul si fuga pe partie. Ceva organizat care sa atraga turistii acolo non-stop lipseste. Avem turisti de weekend si cei din perioada sarbatorilor. In rest cum se nimereste. 

Daca nu oferi servicii complete, diversificate, turistul nu va veni niciodata. Merge o data de placere sau cand are un ban in plus si cam atat. Cum ar fi sa existe pachete speciale de la cazare si pana la folosirea instalatiilor de schi? Pentru acestea din urma sa zicem un pret redus la jumatate in timpul saptamanii, ca si asa instalatiile abia sunt folosite. Sau un pachet de cazare plus echipament de schi si permis de urcare pe partie. Sau orice alta combinatie, orice e bine venit. Ei bine, la noi nu exista nimic! Toti vor sa faca averi peste noapte si nu exista organizare, informare si nici servicii de calitate. Pai asa vreti sa facem tursim? Dupa care ne plangem si cerem statului sa ne ajute, eventual sa reduca impozitele ca e dificil sa faci turism in Romania.

Da, e dificil, cand in plin sezon de iarna eu nu stiu pe ce partie pot sa schiez si la ce pret!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL