12 februarie 2015

Minsk, 12 februarie 2015

Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko, Minsk

Tineti bine minte aceasta zi, 12 februarie 2015. S-ar putea ca peste zeci de ani sa fie parte din istoria recenta a omenirii. Este ziua in care s-au intalnit la Minsk: Vladimir Putin (presedintele Rusiei), Angela Merkel (cancelar al Germaniei), Francois Hollande (presedintele Frantei) si Petro Porosenko (presedintele Ucrainei). Cei patru s-au intalnit pentru a gasi o solutionare diplomatica a conflictului din Ucraina. 

Cum ziceam, va fi cu siguranta o zi istorica. Ori va fi una din acele date pe care trebuie sa le memoram prin cartile de istorie, o zi cand "niste" oameni au semnat un document important si au hotarat pacea in Europa. Din punctul meu de vedere nu mi-au placut niciodata acele date calendaristice pentru ca nu le tinem minte. Acum s-ar putea sa-mi placa si sa o tin minte.

Altfel, s-ar putea sa fie unul din acele evenimente care a declansat un razboi local intre Rusia si Ucraina, posibil si alte tari din zona, insa care va schimba cu siguranta soarta Europei in mod economic, social si geopolitic. Urmarile sunt greu de anticipat la acest moment, dar ganditi-va numai cum ar fi ca Rusia sa taie de tot gazul in Europa iar tarile UE sa-si inchida granitele. Plus milioane de refugiati care vor secatui economiile tarilor europene dar si a celor combatante.

Singura dezamagire este aceea ca ingamfatul de Obama n-a participat la intalnire. Probabil nici n-a fost pe placul celorlalti participanti pe motiv ca SUA oricum isi baga nasul unde nu-i treaba lor. Si de obicei unde isi baga ei nasul vine si razboiul. Deci, mai bine ca a ramas acasa. Oricum Obama n-ar stofa de presedinte adevarat, asa cum a avut candva SUA.

Sa vedem ce se va intampla astazi, 12 februarie 2015, la Minsk. Orice s-ar intampla va fi o zi istorica. Tineti minte, cartile de istorie vor scrie despre aceasta zi!

Un comentariu:

  1. Era dificil ca Obama sa participe. La anul sunt alegeri la ei... trebuie sa pregateasca terenul cu grija...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL