19 februarie 2015

Hai sa reinventam roata

Plec de la un articol pe care l-am citit recent si care ne arata cat de limitata e gandirea unora ce nu inteleg de ce este importanta "cercetarea": oamenii din zilele noastre, statul, guvernul, unele firme sau ONG-uri, etc (toti acestia din Romania). Ma refer la cercetare la modul general, in orice domeniu. Articolul zicea cam asa:
"Un licean de clasa a XI-a din Constanta a creat un sistem informatic care calculeaza, cu acuratete de 90%, daca o tumora cerebrala este maligna sau benigna."
La o prima analiza a cuiva neavizat in acest domeniu ar spune "wow, ce inventie extraordinara". Ca programator imi si imaginez cum a facut treaba: a creat un mic software bazat pe algoritmi de inteligenta artificiala care analizeaza diverse imagini ale tumorilor. Se foloseste si de ceva baze de date internationale, isi creaza si el diverse pattern-uri iar in final este capabil sa iti ofere un raspuns sub forma unui procent, daca tumoarea respectiva este maligna sau beninga. Deci totul se bazeaza pe comparatia unor imagini.

Aici nu vreau sa vorbesc despre medicina si nici despre informatica sau programare. Dar hai sa-i dam crezare baiatului ca a reusit sa faca ce pretinde. Unii il vor lauda in timp ce altii il vor lua peste picior pe motiv ca astfel de programe exista deja si noi nu facem nimic altceva decat sa reinventam roata. Exact asemenea comentarii erau si pe pagina articolului. Nu are sens sa le prezint. Doar mentionez ca erau "pro" si "contra" reusitei elevului noastru.

Si eu sunt convins ca exista astfel de programe, dar sincer n-am vazut niciunul pana acum. Poate sunt prea scumpe, poate sunt greu de accesat, poate altceva! Iar daca eu nu pot accesa acele programe, dar il pot folosi de acesta facut de un roman, nu se cheama ca imi este util? Ba da, mi-ar fi util!

Cum ar fi ca oricine isi face un examen de imagistica sa intre imediat pe telefon sau laptop, sa pozeze imaginea si sa mai obtina o "parere" suplimentara data de un mic software care aproximeaza in proportie de 90% corectitudinea unei boli. Da, in medicina e mult acel procent de 10% eroare, dar tot in medicina am vazut doctori binevoitori care sunt eficienti 0% doar ca sa te trimita la alte analize, la alte clinici colaboratoare, doar pentru a mai stoarce niste bani de la tine. Iar tu esti sanatos bine mersi. Dar ai bani de aruncat! Ca doctorul te miroase de la o posta cat ai in buzunar.

Asta daca nu-ti cere direct spaga!

Sau pot exista asa zisi medici care au profitat de bunastarea parintilor incat au trecut prin facultate ca prin branza, asta si cu ajutorul pilelor, iar cand iti dau tie diagnosticul sunt atat de incompetenti incat te declara "sanatos tun". Nu mai bine pui mana  si pe acea aplicatie si vezi de curiozitate ce zice, ca doar e moca? Iar aplicatia sa-ti zica ca exista o probabilitate de 90% sa fii bolnav. Sa nu te duci la doctor sa-i arzi una peste fata?!

Ideea este ca te pune pe ganduri, te face sa ceri o a doua opinie. Altfel te trezesti cu surprize peste cateva luni sau ani, atunci cand boala s-ar agrava. Nu mai bine investighezi acum, chiar si cu ajutorul unei banale aplicatii?

Oricum o iei, aplicatia tot e buna daca aduce ceva nou la ce exista deja. Daca ar fi gratuita si ar fi disponibila pe calculatorul meu atunci ar fi un beneficiu imens. Da, am reinventat roata, dar acum este mai iefina sau gratuita, si este a mea. Asta e marea diferenta pe care unii n-o inteleg in privinta cercetarii. De ce sa reinventezi ceva care exista deja? Simplu, fa-l mai bun, mai repede si cu un cost mai mic! Nu inventezi nimic, dar ii faci pe altii sa beneficieze de acel lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL