02 octombrie 2015

Cine castiga la Loteria Romana?

rezultate loteria romana
sursa: loto.ro
Multi romani joaca la Loteria Romana. De cand ma stiu, tatal meu punea cate un bilet, ba la 6/49 si noroc, ba la 5/40 sau la Joker. Dar n-a castigat niciodata. E, nu asta-i problema! Problema cu Loteria Romana este ca seamana cu o gaura neagra: intra multi bani si parca nimic nu mai iese. De fapt iese ceva, daca privim rezultatele si castigurile de la jocul 6/49 observam ca s-au dat milioane de euro. Loteria Roamana a fost in pragul unor scandaluri imense cu drepturile de folosinta ale aparatelor proprii datorita profitului care mergea spre terte parti (firme straine). Toate acestea datorita managementuui defectuos si al contractelor semnate ca orbii. Cine a stiut sa profite a furat, restul sunt firimituri in vant. 

Ca fapt divers, pe site-ul Loteriei Romane gasiti rezultatele la extragerile loto (6/49, Noroc, 5/40 si Joker): 
Pe site-ul lor se mai gasesc cateva informatii nepretuite, dar voi scrie mai jos. 

La Loteria Romana se castiga, premiile sunt insemnate. Cel mai important joc al lor este "Loto 6/49". In ce consta jocul 6 din 49? Trebuie sa-ti alegi 6 numere (de la 1 la 49) pe o schema de joc. Pe un bilet sunt 3 scheme de joc, dar poti sa joci una sau trei. Plata se face individual pentru fiecare schema in parte. La final se extrag 6 numere de la 1 la 49. Daca ai nimerit toate cele 6 numere ai castigat potul cel mare. Se pot castiga si cu mai putine numere, cu 5,4 sau 3 nimerite. Dar premiile scad foarte mult. Daca ma uit acum la rezultatele Loteriei Romane Loto 6/49 observ un fond de castiguri de peste 21 milioane de lei (lei noi) iar reportul la categoria 1 este de putin peste 20 de milioane de lei. Evident, reportul inseamna ca nu s-a castigat la categoria I, adica nimeni n-a nimerit toate cele 6 numere extrase. Adica prostul joaca si Loteria incaseaza. Odata la cateva luni, in principiu de sarbatori legale se mai castiga. De exemplu, ultimul castig la categoria 1 (6 numere ghicite din 6 extrase) la loto 6/49 s-a realizat in 5 aprilie 2015 (Pastele a cazut pe 12 aprilie). De atunci numai report la loto 6/49 (probabil se va castiga de Craciun). 

Scandaluri au fost numeroase, s-a vehiculat ca tragerile loto sunt masluite iar extragerile nu sunt chiar ortodoxe. Si oricum castiga cine trebuie! Nu discut aceste aspecte, legalitatea si conformitatea extragerilor loto e treaba organelor abilitate. Insa altceva trebuie sa observam, cum ziceam mai sus, tot de pe site-ul Loteriei Romane.

rezultate 6/49 loteria romana
Loteria Romana: rezultate loto 6/49 (sursa: loto.ro)
Loteria Romana detine monopolul extragerilor loto organizate pe tot teritoriul Romaniei. Cu alte cuvine nici o alta firma nu poate organiza aceste trageri, tombole sau cum vreti sa le spuneti. Chestia cu Bingo cred ca intra la categoria "jocuri de noroc", nu loterie, probabil reglementate cumva de o lege. Asadar Loteria Romana face jocurile, incaseaza si plateste cum vrea "ea".  

Scopul Loteriei Romane este (citat din hotararea de guvern O.U.G. nr.159/1999 ce reglementeaza functionarea sa): "atragerea unei parti din disponibilitatile banesti ale populatiei, pe baza liberului consimtamant, in vederea crearii fondurilor necesare finantarii unor obiective de interes public si atribuirii de castiguri participantilor la jocurile pe care le organizam". Daca privim mult mai departe in trecut, ajungem in 29 mai 1906 cand regele Carol I promulga legea pentru "constituirea unui fond al asistentei sanitare a satenilor". Ati ghicit, e vorba de "Societatea Loteriei de Stat din Romania". La vremea aceea s-au emis 60.000 de bilete din care 30.000 erau castigatoare. Eh, de atunci si pana acum s-au schimbat treburile, acum avem jocul 6/49 la care nu s-a castigat marele premiu de peste jumatate de an. 

Totusi, scopul Loteriei Romane este sa finanteze anumite obiective de interes public. Doar ca pe site-ul lor observam un mic detaliu: in 2015 Loteria Romana nu are alocat buget de sponsorizare. Adica fix scopul lor nu este atins! 
sponsorizari loteria romana
sursa foto: loto.ro 

Daca ma uit pe rezultatele financiare ale anului 2014 (31.12.2014) observ ca Loteria Romana are un Profit Brut de peste 126 milioane lei (avand Venituri Totale de 852 milioane). Din acest profit chiar nu se putea aloca un buget de sponsorizari pentru 2015? Sau pote nu inteleg eu bine mecanismul! Nu dam bani la oameni, aruncam cu ei pe diverse contracte dubioase, nu sponsorizam nimic iar premii dam cateva firimituri.

Despre ce vorbim aici: monopol, management defectuos, ineficienta? Nu am auzit de nici un obiectiv care sa fie finantat prin sponsorizari oferite de Loteria Romana. Sau cel putin n-am vazut eu nimic in presa. Cine castiga aici? Statul? Partidele politice? Cine anume?

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL