09 noiembrie 2015

Colectiv: nu mai acuzati medicii si pompierii!

tragedie club Colectiv
In ultima vreme au tot auzit diverse opinii cum ca medicii sau pompierii nu si-ar fi facut treaba ca la carte in incendiul de la clubul Colectiv din Bucuresti. Well, haideti sa demontam pas cu pas aceste opinii.

Din cate tin minte, aproape 2/3 din apelurile la 112 sunt glume proaste. O asemenea tragedie n-a vazut Romania de cand ma stiu, adica de 29 de ani. A mai fost o chestie la Balotesti cand a cazut avionul, dar atunci nu se putea face nimic. Trebuia doar sa fie cautat vinovatul. Un alt incident a fost la Mihailesti cand a explodat camionul cu azotat de amoniu, dar nu au fost atatea victime. Acum ganditi-va ca cineva suna la 112 si spune ca iadul s-a declansat la clubul Colectiv. Cine ar crede? Cine ar comunica coerent, clar si concis dupa ce a trait acele clipe? Mai mult ca sigur operatorii au reactionat cu intarziere.

Urmeaza pompierii. De unde locuiesc eu acum am vazut doua interventii ale pompierilor si echipajelor SMURD care au venit doar ca sa urce pe scara pana la etajele 1 sau 2. Probabil nu vroiau sa sparga usa iar in interior se afla cineva intr-o stare de necesitate. Aceste interventii sunt o nimica toata pentru pompierii. Altadata sunt chemati sa se urce in copaci dupa pisici. Probabil ca la interventia de la clubul Colectiv au plecat cu ideea ca iarasi a uitat careva o tigara aprinsa. N-a fost sa fie asa.

Medicii? Normal ca au ramas socati cand au ajuns la fata locului, e o scena pe care multi dinte ei nu o vad niciodata in toata cariera lor. Nu pot reactiona altfel pentru ca acum vad pentru prima data asa ceva. Drept exemplu o alta scena socanta: prima disectie a unui cadavru la morga, efectuata de "profesor" pentru studenti, viitori medici. Jumatate din audienta lesina, atat fete cat si baieti (caz concret). La urmatoarele "ore" s-au obisnuit. Ideea e, prima data habar n-ai ce sa faci!


Tratamentul in spitalele din Romania s-a realizat la standarde ridicate. Atat cat au putut medicii nostri, cu dotarile pe care le au in acest moment. Asta o spun medicii pentru ca eu nu sunt in masura sa evaluez abilitatile lor. Mai mult, o spun si medicii straini care afirma clar si raspicat ca n-au mai vazut niciodata asemenea cazuri grave si intr-un numar foarte mare in toata cariera lor. Sau ca peste tot in Europa exista acelasi tratament si ca nicaieri nu se putea face mai mult (cel mult aveai mai multi doctori si asistente pentru fiecare pacient in parte). Repet, nu sunt doctor si de aceea ii las pe ei sa aprecieze gravitatea cazurilor.

Puteau fi transferati pacientii in strainatate mult mai devreme? Iarasi nu ma pot pronunta dar tind sa cred ca exista o oarecare problema la transportul cu avionul. Organismul reactioneaza altfel atunci cand esti in aer. Am trait-o pe propria piele. Am plecat din Otopeni sanatos tun. Dupa doua ore de la aterizarea in Viena ma durea capul, stranutam si suflam nasul ca la robinet. O banala raceala care a trecut in doua, trei zile cu paracetamol. Ideea e ca niciodata n-am mai trait o reactie atat de "violenta".

Pana si gravitatia isi spune cuvantul asupra organismului uman, nu mai vorbesc de turbulente sau cazuri de resuscitare care nu pot fi facute chiar atat de usor atunci cand esti in aer. Am dat sange si uneori asistentele se chinuiau sa nimereasca venele. Acum ganditi-va ca sunteti in avion, turbulente, si cineva vrea sa bage o seringa in voi.

Cel mult, vad o problema in faptul ca autoritatile n-au facut apel la venirea in Romania a unor echipe de medici straini, care sa trateze pacientii in spitalele noastre. Ba chiar se puteau cere si echipamente de ultima generatie, tehnica mobila, orice se putea aduce cu avioanele noastre militare. Dar aici nu este vina medicilor sau a pompierilor, e birocratia!

Ce am invatat din toate acestea? Noi, astia de ne-am uitat la TV n-am invatat nimic. Dar medicii si pompierii care au fost acolo, pe front, vor reactiona diferit (in sens pozitiv) la urmatoarea tragedie de acest fel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL