28 octombrie 2016

Importanta invatamantului in Romania

importanta invatamant Romania
Am inceput sa scriu acest articol dupa citirea unei anomalii "made in Romania", undeva pe stirileprotv.ro. Citez: "Romania risca sa se faca de ras in toata lumea pentru ca le cere sa-si echivaleze diploma de Bacalaureat, Licenta si Doctoratul unor somitati in domeniul fizicii nucleare sau chiar candidati la premiul Nobel". E vorba de cercetatori straini ce doresc sa lucreze la Magurele unde se zice ca am putea avea cel mai mare laser din lume.
 
Asadar avem cativa experti in fizica nucleara, cei mai buni din lume, absolventi sau doctoranzi de la Harvard, MIT, Princeton, s.a.m.d (in general top 10-20 facultati din lume) iar cretinii din Romania le cer echivalarea diplomelor conform sistemului romanesc de bac + licenta + master + doctorat (eventual plagiat ca nu-i "bai"). Doar se stie ca invatamantul romanesc are cele mai bune facultati, printre primele din lume, insa de la coada.

Hai sa va zic eu ce-am facut cu diplomele obtinute in Romania. Mi le-am bagat undeva. Cand m-am anagajat am facut un stagiu de practica. Am dovedit ca aveam ceva cunostiinte in domeniul IT, eu absolvent de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica la ASE Bucuresti. Diploma a contat doar pentru cei de la resurse umane, o hartie in plus de procesat. La facultate am facut C/C++/C#, Oracle si alte tehnolgii "de viitor". In campul muncii am intrat pe Cobol + Informix. Un adevarat progres! M-am descurcat, m-am adaptat si ulterior am evoluat. Ideea ramane, diploma nu m-a ajutat la nimic!

A nu se intelege ca am ceva cu sistemul de invatamant din Romania (oricum este la pamant) dar faptul ca ulterior se pune accent pe diploma si nu pe abilitatile dobandite in timpul studiilor, este o grava problema. Tocmai din aceasta cauza toate lumea incearca sa triseze, chiar la nivel inalt (vezi plagiatele lui Ponta si altii). Deci romanul este invatat sa triseze tocmai pentru a dobandi o foaie de hartie. O banala diploma, dar el nu stie sa faca nimic!

Daca esti bun in ceea ce faci se vede, esti apreciat, castigi medalii si premii (in bani), inventezi ceva, iei un premiu Nobel, etc. In Romania se verifica daca ai "foile" in regula, adica diplomele.

Mai nou e la moda posibilul plagiat al sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. E plagiat sau nu? S-ar putea sa fie! Am analizat cateva pagini reclamate de altii si chiar exista fragmente de tip "copy-paste", inclusiv virgule, fara a mentiona/cita sursa. Sunt texte banale, lipsite de importanta stiintifica. Dar sunt copiate! Asta inseamna ca nu le-ai scris tu, litera cu litera. Poate de lene, din inconstienta sau altceva. Asta e mentalitatea romanului: de ce sa ma chinui sa tastez litera cu litera cand oricum pot sa copiez fraze/citate scrise de altii!? Unii sunt atat de idioti incat nici nu schimba fonturile textelor copiate sau nu tin cont ca unele fraze au diacritice (ca asa le-au copiat) iar altele nu au diacritice.

Gresit! Mai bine scrii tu litera cu litera, macar inveti din ceea ce scrii. Sau poti sa faci un rezumat cu alte cuvinte la ce ai citit. Sau poti sa traduci fraze/texte din alta limba si atunci chiar e munca ta, macar nu risti un posibil plagiat. Atentie, traducere nu inseamna google translate!

Eu unul asa am facut, mi-am scris cuvant cu cuvant lucrarile de licenta si disertatie: am rezumat texte citite prin alta parte, am tradus din engleza si am tras singur concluziile. Iar cand am copiat pasaje din alte lucrari, am specificat sursa originala. Decat sa fur munca altuia, mai bine fac eu ceva, chiar daca rezultatul e unul modest. Asa capeti experienta, nimeni nu s-a nascut geniu!

Bine, mai exista si "geniile" high-level, care nici nu se mai obosesc sa treaca prin sistemul de invatamant. Ei "plagiaza" direct diplomele, cu ajutorul celor din sistem. Si ajung peste noapte experti cu acte in regula, in functii cheie ale statului. Ca aici se plateste incompetenta! La privat ar fi indepartati din prima secunda!

Si atunci ne intrebam ce dracului merge prost in tara asta?!

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL