03 noiembrie 2016

Cutremur in Romania?

cutremur romania
sursa foto: historia.ro
Vom avea in Romania cutremur? Da! Cutremure sunt tot timpul in Romania. Au fost din totdeauna si vor fi in continuare. Vom avea un "mare" cutremur in Romania? Da, cu siguranta va fi un cutremur in Vrancea sau imprejurimi. E o chestiune de timp si spatiu. Nimeni nu stie cand va fi, dar cu siguranta va fi un cutremur precum cel din 1977, cutremur de referinta in istoria romanilor. In Bucuresti cutremurul de atunci a fost devastator. A ramas in istorie, au existat multe victime. Se va repeta? Da, cu siguranta se va repeta, e doar o chestiune de timp. Depinde de noi daca vom fi pregatiti.

Suntem pregatiti pentru un cutremur mare?

Evident ca nu!

Nu sunt specialist in cutremure sau planuri rosii de interventie precum Raed Arafat, dar in cazul unui seism major Bucurestiul va fi serios afectat. Ma gandesc doar la Centrul Vechi: cladiri vechi, strazi inguste, oameni inconstienti. In caz de curemur nu conteaza doar ce fac autoritatile, este important si ce fac restul oamenilor. Eu unul n-am vazut exercitii de simulare, pregatire, nici macar de informare.

Spre exemplu, in caz de forta majora trebuie sa existe niste locuri bine definite unde poti cauta ajutor sau unde te poti refugia. Dupa cutremur nu umbli aiurea pe strazi! Nici nu te poti plimba de la un spital la altul. Ramane de vazut si ce spitale vor mai fi in picioare!

Alt exemplu: stie cineva unde poti anunta disparitia unor persoane? Linia telefonica 112 nu cred ca va mai fi functionala. Deci, cum procedam?

Cum vor actiona autoritatile? Poate ei stiu, dar noi nu stim. Conteaza foarte mult sa stim in cat timp pot ajunge salvatorii la noi. Poate vrem sa ne facem de pe acum niste provizii si trebuie sa stim cat sa ne tina! O zi, doua zile? Cat le trebuie celor de la interventie sa ajunga la noi, in cel mai rau caz posibil?

Si noi putem ajuta autoritatile. In caz de forta majora nu trebuie sa mancam seminte de pe margine asa cum faceau unii la inundatii. De exemplu putem muta masinile parcate aiurea sau elibera strazile de eventuale obstacole care pot bloca masinile de interventie. Putem cauta si anunta eventuale situatii critice sau chiar da o mana de  ajutor salvatorilor. Doar ca nu stim ce trebuie sa facem, pentru ca autoritatile nu ne-au comunicat nimic!

Cum ne pregatim de cutremur?

In principiu nu prea poti face mare lucru, doar sa astepti.

Cand e momentul, reactionezi cum poti. Te bagi sub masa/birou daca esti intr-o cladire cu tavan fals de unde pot pica diverse chestii sau sub o grinda de rezistenta daca esti intr-un bloc comunist.

Daca stai la casa poti folosi metoda cu triunghiul vietii, te ghemuiesti langa un pat sau dulap mai rezistent. E buna si cada din baie daca este din metal si nu din plastic.

Totul e relativ, depinde de cladirea in care te afli si de noroc. Daca te-a prins la WC, chiar nu stiu ce-i de facut mai repede?!

Daca ai noroc si scapi iar cladirea in care te afli nu s-a prabusit, e bine sa ai la indemana o trusa medicala de prim ajutor (pentru tine sau altii pe care vrei sa-i ajuti), ceva mancare (conserve) si apa. Poate si ceva unelte, gen lopata, topor, lanterne, etc. Acestea ar fi bine sa existe in fiecare casa.

Dar, in urma cutremurelor repetate din Italia, am vazut ca si altceva conteaza.

O bicicleta, trotineta, ceva cu care te poti deplasa rapid si fara sa stai la mila autoritatilor. Am vazut ca oamenii erau impiedicati sa paraseasca cu masina localitatile afectate de teama unor blocaje pe strazi/autostrazi sau de frica prabusirii unor poduri. Iar in timpul acesta pamantul de zguduia de mama focului. Oamenii aia nu stiau unde si cum sa fuga!

Multe lucruri mai sunt de spus, dar ceva concret din partea autoritatilor n-am vazut! Ca de obicei, vom fi luati prin suprindere, celebra scuza a romanilor.

Daca vreti sa va faceti o idee despre cutremurele din Romania, ce au avut loc de-a lungul timpului, puteti sa va aruncati un ochi aici. Evident, cel mai distructiv cutremur a fost cel din Vrancea in 1977, avand o putere de 7.2 grade pe scara Richter. A durat putin sub un minut si s-a soldat cu 1578 morti, 11300 raniti si multe cladiri distruse sau avariate.

Mai rau, din 1977 si pana astazi au mai fost cel putin 5 cutremure de peste 6 grade pe scare Richter. Iar cladirile noastre sunt tot mai subrede, ma refer la cele construite inainte de 1977. Si nimic nu s-a consolidat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL