19 martie 2011

Razboi in Libia

Se pare ca in aceasta seara (ora 16:45 GMT) s-a dat startul confruntarii din Libia. Avioane franceze au deschis focul asupra unui vechicul militar libanez care a fost distrus. In zona sunt circa 20 de avioane franceze si mai multe italiene gata sa intervina in forta.Si uite asa incepe, cu un mic raid.


Daca stau si ma gandesc ca primul razboi mondial a plecat de la asasinarea unui om, iar al doilea razboi a fost generat de cateva confruntari armate la granita dintre Polonia si Germania, ma intreb ce se poate intampla acum. Sper ca totul sa nu genereze intr-un conflic de proportii care sa depaseasca granitele Libiei, fiind cunoscut faptul ca Gaddafi a amenintat pe toti cei care ii vor ataca tara. Personal, ma asteptam ca SUA sa dea tonul confruntarilor dar se pare ca i-a lasat acest "merit" Frantei. Probabil Obama nu vrea sa-si atraga asupra sa criticile internationale in cazul in care ceva merge rau, sau se descopera ulterior ca au fost si ceva  interese materiale. 

Pe de alta parte nu vad cu ochi buni nici evenimentele din Libia, unde armata a atacat civilii cu forte disproportionate: vehicule militare, elicoptere si avioane. Intr-adevar, fiecare tara are propria politica interna, dar Libia fiind o tara membra ONU trebuie sa respecte drepturile omului. In cazul de fata au fost grav incalcate. Asta daca nu cumva stirile provenite pe diverse canale mass-media au fost masluite sau inventate de diverse agentii secrete. Iar in ultima instanta, sper ca acest conflict nu a fost generat de interesele unor tari asupra petrolului si a altor resurse detinute de Libia.

Un comentariu:

  1. gadafii spune bine deoarece din punct de vedere militar are o pregatire strategica superioara americanilor,englezilor si francezilor si ca astia sa nu-si faca nici o iluzie isi pune in aplicare ideile strategice punct cu punct si toate teoriile lui militare ,o intelegere este o iluzie o infrangere a acoalitiei inclusiv rebelii o adunatura de tampiti care nu cunosc ofensiva ci doar infrangerea

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL