22 martie 2011

Romania la razboi in Libia

Romania va participa la razboi in Libia. Cum? M-a facut tare curios afirmatia lui Basescu. Cum avioane de lupta nu avem, am pus la bataie o fregata. O vom trimite in Libia ca sa ce? Poate doar sa rada altii de dotarile noastre.


In poza alaturata (www.mapn.ro) se poate observa fregata Regele Ferdinand aflata in dotarea fortelor armate romane. Are ca dotari un tun foarte rapid, lansatoare de torpile si radare avansate. In opinia mea aceste dotari fac doar faza defensiva. Ori la razboi te poti astepta la orice. Se poate apara un astfel de vapor impotriva unor avioane sau elicoptere de asalt? Ca sa nu mai vorbim de submarine sau alte vase de lupta care pot lansa torpile si rachete. Bun, dar nici Libia nu dispune de o astfel de forta de atac. Atunci de ce ne trimitem acolo singurul vapor de lupta daca nu va fi folosit? Doar ca sa facem prezenta? Sa luam primul exemplu, cu avioanele: este clar ca nu putem trimite ceva acolo pentru ca nu avem decat MIG-uri, care mai cad si singure. Atunci sa nu ne inchipuim ca fregata Regele Ferdinand este "ultima noutate in domeniu". Eu o vad tot ca un "MIG" in comparatie cu dotarile celorlalti.

Probabil se merge pe ideea ca fregata va ajuta la mentinerea embargoului in apele teritoriale ale Libiei, impotriva vapoarelor cu arme de contrabanda sau mai stiu eu ce. Dar in zona se afla cu siguranta vapoare si submarine ale fortelor navale ale SUA, poate Marea Britanie, Italia, Spania, etc, ce dispun de tehnologii mult mai avansate. Atunci, noi ce sa cautam acolo? Repet, impresia mea este aceea ca noi doar bifam prezenta si consumam resursele. Intr-un razboi apar situatii diverse. Eu unul nu vad de ce Romania trebuie sa fie acolo in toate fazele. Oricum nu vom participa la impartirea ciolanului. Atunci de ce ne aruncam inainte? Am putea astepta si daca situatia se agraveaza (precum in Afganistan sau Irak), atunci putem lua in considerare trimiterea de trupe sau logistica in teritoriul respectiv. Pana atunci, daca nu e nevoie, nu mergem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL