23 martie 2011

Pietonii sunt idioti... doar unii

Nu vreau sa o spun ca un caz general, dar cel putin, nici singular nu este. Am observat in Bucuresti mai multe cazuri diferite pe care nu le inteleg. De obicei imi spun ca soferii sunt nebuni si inconstienti, dar acum spun acelasi lucru si despre pietoni.


Primul caz este acela cand la semafor masinile primesc rosu pe un sens, se opresc, iar pietonii au tot rosu.  Toti dau navala pana la mijlocul strazii si asteapta sa se faca rosu si pentru celelalte masini. Nu vad care e graba si utilitatea unei astfel de manevre cand se stie foarte bine ca incomodeaza soferii. Acestia sunt tentati sa opreasca cand vad o multime de oameni in mijlocul strazii. 

Un al doilea caz, o ambulanta care circula cu sistemele luminoase si sonore active. De obicei, in trafic, masinile incearca sa acorde prioritate, acolo unde se poate. Rar vad exceptii. Dar mare mi-a fost surprinderea cand am vazut pietoni aruncandu-se pur si simplu pe zebra (ca deh, e verde, ce naiba) cand la nici 100 de metri se apropia o ambulanta in mare viteza. Urmarea: ambulanta a franat brusc si era sa faca accident. Si precizez ca in partea din spate am putut observa cel putin doua persoane care s-au lovit de geam, probabil nu grav. Cert este ca ambulanta respectiva chiar avea o urgenta, dupa gesturile pe care le facea asistenta in spate.

Al treilea caz este relativ asemanator cu al doilea. Doar ca de data aceasta este implicata o masina de politie. Si tot la semnafor. Ce credeti? Pietonii primesc verde dar din partea stanga se strecoara o masina de politie cu toate semnalele sonore si luminoase pornite. Mai mult, soferul masinii comunica prin difuzor "ramaneti pe loc, va rog ramaneti pe loc!". Masinile s-au oprit toate, pietonii ba. Ca natangii inainte. Politistul a comunicat inca o data "pietonii, ramaneti pe loc!". Nimic; masina politiei a incetinit si a trecut printre pietoni, care in cele din urma au acordat putina "prioritate", daca se poate numi asa ceva.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL