26 mai 2011

Cine este de vina pentru spitale?

Am citit astazi o stire confrom careia betivii ce ajung in coma alcoolica la spital ar pagubi bugetul acestor institutii cu cateva sute de lei pentru fiecare internare. Partea nasoala este ca de cele mai multe ori acesti "clienti" nu au asigurare medicala sau pensie si nu pot plati interventia ambulantei si spitalizarea. Sa fie doar ei de vina? Pot doar sa-mi exprim certitudinea ca cea mai mare parte din vina o au betivii iar restul de vina o poarta sistemul.

In primul rand, cel mai des intalnit motiv la betivii este situatia materiala proasta. Daca statul ar fi facut ceva pentru aceia mai saraci, poate nu ar fi chiar atat de dese aceste cazuri. Proasta educatia iarasi are un efect decisiv in aceste comportamente. O alta problema, nu doar a betivilor, este lipsa asigurarilor medicale. Sunt o groaza de persoane care nu au asa ceva, inclusiv cea mai mare parte a tiganilor. Si acestia din urma sunt clienti fideli ai camerelor de garda ale spitalelor, unde sunt tratati moca. O stiu pe propria piele: am asteptat 2 ore la urgente pentru o consultare din cauza unor tiganci dar si a unor drogati sau betivi. Singura diferenta este ca eu platesc cateva sute de lei lunar la bugetul de stat pentru sanatate, in timp ce restul pacientilor nu cred ca dadeau ceva. Noroc ca problema mea era una minora, dar la banii pe care ii dau ma astept sa fiu tratat decent, chiar si pentru ceva minor. In cele din urma, proasta organizare a spitalelor precum si incapacitatea ministerului sanatatii si a parlamentarilor de a gestiona sistemul medical au dus la situatia din zilele noastre. 

Una din primele masuri bune este coplata medicala, inclusiv la urgente daca nu ai asigurare. Acest lucru ar fi trebuit facut mai demult dar corelat obligatoriu cu scaderea asigurarii (acest lucru nu s-a avut in vedere). Romanul trebuie sa stie ca serviciul medical este unul cu plata, nu moca. Daca nu iti permiti faci lucru in folosul comunitatii, se gaseste ceva. In cazurile cele mai dificile, cand pacientii nu au de nici unde, ar putea fi scutiti. Dar va asigur ca aceste cazuri sunt extrem de rare. Stiu ca sunt multi care vor tipa in gura mare ca au dreptul la viata, sanatate si statul trebuie sa le asigure, dar trebuie sa faca si ei ceva pentru viata lor. Nu statul le-a dat viata.

Cu alte cuvinte, gata cu "asistatii sociali" din sanatate. Daca vrei sa traiesti lupta pentru asta si nu astepta mura in gura. Trebuie sa revenim la normalitate, daca platesti pentru acest serviciu atunci sa beneficiezi de el, nu sa mori cu zile atunci cand ai nevoie, din cauza capuselor care macina sistemul medical. Iar acesta e primul care trebuie sa se schimbe si sa devina unul eficient. E punctul de plecare, insa daca masurile nu sunt luate cu cap si in totalitate riscam sa nu ne revenim niciodata.

2 comentarii:

  1. realizezi ca in orice tara ajung si oameni beti la spitale nu? Chiar si tarile alea care sunt vizitate mereu de turisti si in care salariile sunt bine platite. Nu pot exista numai oameni cu bani intr-o tara. Intotdeauna vor fi astfel de cazuri. Si mucosii aia care ajung la spitale din cauza etnobotanicelor ce rahat mai au ? Ca stiu persoane care o duc bine dpdv financiar si consuma etnobotanice, apoi ajung la spital.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai asigurare medicala (de obicei parintii suporta asigurarea si pentru copii) nu-i nici o problema, poti sa fii si drogat. Dar in multe cazuri aceste persoane nu au nici macar bani de droguri (nu ma refer etnobotanice) iar asigurare medicala nici nu poate fi vorba. In alte tari cam toata lumea are asigurare medicala obligatorie, chiar au si numar de asigurat alocat pentru fiecare in sistemul lor. La noi problema este ca sunt foarte multi care nu platesc.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL