16 mai 2011

Vrei sa stii cat mai ai de trait?

Un test ADN care arata probabilitatea de viata a unui individ va fi lansat in Marea Britanie anul acesta. Acest test destul de controversat va masura telomerii din cromozomul uman. Oamenii de stiinta cred ca acesti telomeri masoara varsta reala (varsta biologica) a unui om si poate determina  speranta de viata a acestui individ. Daca sunt mici atunci este foarte probabil ca omul sa traiasca mai putin. In schimb, nu se stie si reversul, daca sunt mai mari sa traiasca mai mult. Oare este omul pregatit sa afle cat mai are de trait?

Aici apare aceeasi problema medicala aparuta si la clonare. E bine sa ne jucam de-a Dumnezeu si sa facem predictii anormale? E bine de stiut cam ce probabilitate de viata ai, dar factorii externi pot influenta destul de mult organismul. Adica, daca am telomerii aia mai mari e bine sa ma apuc de fumat, ca sigur o duc mult? Sau daca sunt mici trebuie sa-mi fac testamentul si sa ma apuc de mancat echilibrat, sport si alte chestii "sanatoase". Am pus ghilimele pentru ca treaba asta e relativa. Unii zic ca anumite chestii sunt sanatoase, altii zic altceva si apoi se razgandesc cu totii. Deci, daca stii cam cat ai de trait ce poti face? Te duci la Biserica, cheltuiesti banii (averea), iti faci de cap in cel mai rau chip posibil pentru ca vorba aia, traiesti putin. Iar la final cand ajungi sarac o sa ai surpriza ca aia de au facut testul s-au inselat. Oricum, testul asta e relativ, sa fim sinceri. Oricand poti fi calcat de masina sau face accident sau alte nenorociri pentru ca "viata este complexa si are multe aspecte".

Dar, exista posibilitatea de a face testul si a imbogati pe altii pentru ca speranta de viata e relativa si nimeni nu poate fi judecat / amendat / pedepsit daca testul ala nenorocit a dat gres.

Un comentariu:

  1. Oh... asta mi se pare o inventie oarecum trista. Ca ghicitu-n cafea, nu inteleg de ce ai vrea sa stii. Si daca iti zice nea' doctoru' ca traiesti 100 de ani fara reparatii si tu iesi si nu vezi bmw-ul care te ia din plin, tot degeaba.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL