Basescu a iesit la "atac" cu propunerea schimbarii constitutiei Romaniei, un lucru absolut necesar. Nu stiu cum a reusit presedintele sa vina cu modificarile prezentate dar mie unul mi se par foarte bune. Nu contest faptul ca aceasta este o metoda de a da peste nas celor din opozitie care probabil ar fi vrut si ei sa schimbe constitutia, dar orice propunere este bine venita.
Partea nasola este ca sunt necesare 2/3 din votul parlamentarilor, ceea ce mi se pare imposibil de obtinut pentru ca opozitia va vota contra, cum o face de obicei, indiferent de ce se voteaza. Uite asa presedintele va mai castiga putina simpatie din partea populatiei in timp ce opozitia va fi criticata pentru ca se intarzie adoptarea unei masuri vitale pentru viitorul Romaniei. Intr-o alta ordine de idei, nu stiu daca presedintele este in masura sa propuna o modificare a constitutiei, dar ce mai conteaza. Ceva tot trebuie schimbat si cat mai repede.
Daca discutam strict problema votului pentru aceasta constitutie, opozitia isi mentine "demnitatea" de a fi contra tuturor propunerilor venite din partea puterii, inclusiv a presedintelui. Din cauza asta nu merg treburile in Rromanica, pentru ca unii sunt "gigi contra" fara a citi macar textele propuse. Oricum ei nu stiu ce voteaza acolo in parlament, iar asta s-a vazut in repetate randuri pe posturile de televiziune. Basescu pare ca s-a resemnat in privinta unui nou mandat stiind ca nu mai are sanse, dar atunci de ce le este frica celor din opozitie care cel mai probabil vor avea noul presedinte? Ma refer desigur la cresterea usoara a puterii presedintelui, care nu mai poate fi suspendat atat de usor de catre parlament, iar acesta din urma se va restrange la o singura camera decizionala cu maxim 300 de parlamentari. Astfel legile vor fi adoptate mai usor si mai rapid, fara prea multe asumari de raspundere si ordonante de urgenta care in ultimul timp au sufocat Romania. In plus parlamentarii nu vor mai beneficia de imunitate in anchetele judiciare ce nu tin de actul de guvernare. Adica nu mai este necesara obtinerea acordului din parlament pentru judecarea unui parlamentar.
O propunere foarte buna este aceea ca dispare caracterul licit al dobandirii averilor. O urmare ar acesteia ar fi ca toti bogatasii aparuti ca ciupercile peste noapte ar fi obligati intr-un anumit moment sa-si justifice averea. Daca nu poate, i se confisca. In felul acesta se rezolva cam toate problemele Romaniei. Coruptia si furturile de peste tot s-ar diminua iar cei care au facut-o pana acum ar trebui sa raspunda penal. Daca mai corelam aceste lucruri si cu faptul ca palamentarii pot fi anchetati fara a fi necesara obtinerea acordului din parlament, atunci e deranj mare printre alesii neamului care au poftit la averi mari dupa revolutie. De aici si dorinta de a nu vota aceasta propunere. Ma astept ca nu doar opozitia sa voteze impotriva ci si o parte a PDL-ului care se simte cu musca pe caciula.
O alta propunere deosbit de importanta este ca magistratii vor trebui sa raspunda pentru erorile judiciare savarsite. Sunt dese cazurile in care magistratii judeca cu posteriorul si nu cu creierul iar multi smecherasi fenteaza cum vor ei justitia. Ei bine, de acum magistratii vor fi nevoiti sa caste mai bine ochii pentru a judeca conform legilor statului.
Restul prevederilor au mai putina importanta si se refera in mare parte la actul de guvernare si aspecte detaliate ale acestuia, precum si relatiile Romaniei cu UE si NATO. Unele chestii sunt benefice, tin strict de anumite proceduri dar nu afecteaza in mod direct populatia. Din punctul meu de vedere acestea nu sunt atat de importante pe langa cele enumerate mai sus. Oricum, sunt sceptic ca noua propunere de constitutie va fi adoptata si sunt convins ca masurile "vitale" ale acesteia nici macar nu vor fi preluate intr-o viitoare tentativa de schimbare a constitutiei. Doar nu sunt "nebuni" ei, parlamentarii, sa-si taie singuri creanga de sub picioare, nici macar "protejatilor" lor. Nu sunt un adept al lui Basescu, ba din contra, insa recunosc ca masurile propuse de el sunt benefice (pentru populatie) si ar trebui implementate cat mai rapid. Nu conteaza din partea cui vin aceste masuri, doar sa faca si ei ceva odata pentru popor ca ne-am saturat de ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL