06 iunie 2011

Cum sta treaba cu bacteria E.coli

In ultima perioada s-a creat o adevarata isterie cu bacteria E.coli care a cauzat moartea a peste 20 de oameni in Germania. In plus, au fost raportate cateva mii de cazuri de infectie in mai multe tari: Germania, Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si SUA. Ciudat este faptul ca toate tarile sunt din categoria celor dezvoltate. Nu sunt intalnite cazuri in Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, etc.

Vreau sa va spun de la inceput ca acest articol nu are nici o baza stiintifica iar totul este facut pe baza presupunerii si a catorva "stiri" gasite pe internet. Bacteria E.coli nu este noua, ea fiind tratata pana acum cu antibiotice. Se pare ca intre timp a devenit mai rezistenta si are o rata de mortalitate crescuta. Trebuie remarcat faptul ca ea se trateaza, dar in unele cazuri a devenit fatala, in special la batrani. Chestia este ca si pana acum aceasta bacterie era mortala daca nu era tratata corespunzator sau daca apareau complicatii. Asadar, ce a starnit aceasta panica? Raspunsul e clar: presa. In plus sunt interese financiare, probabil din industria farmaceutica, asa ca s-au gandit unii sa mai lanseze ceva pe piata. Mai stiti cum era cu gripa porcina?  Oameni buni, si pana acum se murea din cauza acestei bacterii, poate nu asa localizat pe un anumit teritoriu si atat de des. Aceasta stire a aparut acum cateva luni cand nu era nici pomeneala de isteria actuala. Cam ciudat cum lucrurile se adeveresc sau vor unii sa se adevereasca.  Nu vreau sa acuz ca ar fi o mana "criminala" care provoaca acest lucru dar unii incearca sa profite in aceste cazuri. E clar ca exista mutatii genetice la bacterii, deci la un moment dat apare ceva care poate fi speculat. Acum e momentul.

Totusi, ceva a generat aceasta imbolnavire simultana si rapida in mai multe tari din Europa dar cu o localizare in Germania. Initital s-a crezut ca sunt de vina castravetii din Spania, acum s-au razgandit si se pare ca sursa este totusi din Germania. Doar n-or fi prosti sa recunoasca. Cert este ca au lansat acuzatii neintemeiate care au dus in final la o criza generala. Un pic de adevar exista. Bacteria E.coli poate sa apara in legume in urma fertilizarii solului cu balegar de bovine. Acest balegar de obicei se foloseste pentru produsele bio. Da, mancati bio si riscati sa va alegeti cu o frumusete de bacterie. In schimb producatorii de produse bio se lauda ca prin insasi metoda de tratare a balegarului (la peste 60 de grade) nu ar avea cum sa existe bacterii in produsele lor. Fals, o eroare de tratament corespunzator poate declansa asa ceva. Repet, nu printr-o mana "criminala" ci printr-o prostie sau neatentie. Cum produsele bio sunt destul de scumpe, poate cineva s-a gandit sa reduca cheltuielile sau timpul de procesare si iata ce a iesit. Iar verificarile ulterioare ale produselor nu au evidentiat nimic suspect. De ce am zis la inceputul articolului de tarile in care au aparut cazurile? Sunt tari in care de obicei oamenii au grija de sanatatea lor, deci produsele bio sunt la mare cautare, in special de catre batrani. Oare o fi doar o coincidenta?

In alta ordine de idei am gasit o stire care ne demonstreaza cat de mare este nesimtirea si prostia unora care se cred destepti. Au reusit sa imbolnaveasca un cartier intreg de enterocolita ale carei cauze foarte des intalnite este bacteria E.coli. Banuiesc ca si in cazurile de aici s-a cautat sursa infectiei in mancare, bautura s.a.m.d si cred ca mare le-a fost surpriza cand au gasit-o. Poate ar fi cazul ca si nemtii sa caute si surse "alternative" de infectie si nu doar castraveti sau alte legume. E de ajuns o singura locatie de genul acesta si totul poate degenera, mai ales ca infectia se poate transimte de la om la om. Acesta este un simplu exemplu de prostie care poate duce la un asemenea fenomen. Ghinionul la nemti este ca bacteria este una "mutanta" care nu se lasa invinsa prea usor de antibiotice si poate genera complicatii ce sunt fatale organismului uman. De unde provine bacteria "mutanta"? Aici situatia se complica si exista numeroase posibilitati.

In concluzie, mancati cu incredere castraveti romanesti facuti in sere. La noi se foloseste ingrasamant chimic. Si acesta poate afecta organismul uman dar in timp, ca si E-urile sau alte prostii pe care le gasim in alimente. Nu uitati sa spalati bine legumele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL