28 iunie 2011

Volume de beletristica la preturi infime

Am fost recent intr-un anticariat din zona Pietei Universitatii din Bucuresti, undeva pe dreapta cand mergi spre Piata Unirii. Am intrat mai mult din curiozitate insa am ramas usor surprins. Spatiul era destul de bine amenajat, chiar daca volumele nu erau puse intr-o ordine fireasca sau mai erau amestecate, insa preturile erau la vedere si mult sub nivelul la care m-am asteptat sa le gasesc. Spre exemplu, un volum de beletristica aparut in perioada comunista (cartile acelea de le aveti cu totii prin biblioteca) costa 1.99 lei, orice volum. Nu vreau sa va zic cate titluri renumite si autori cunoscuti am zarit pe rafturi.

Cartile erau usor inghesuite dar intr-o stare excelenta. Stau si ma gandesc cati dintre absolventii de liceu de acum au citit asemenea carti. Pe timpul meu gaseam aproape tot ce aveam nevoie in biblioteca proprie, la colegi sau in cele din urma la biblioteca centrala din Galati, de unde am imprumutat de cateva ori. Dar acum mai exista si alternativa anticariatelor. Nu e veche ideea dar cartile sunt acum mai ieftine ca totdeauna. Banuiesc ca nu sunt la mare cautare iar preturile au scazut, probabil si din cauza oamenilor care isi vand pe nimic volumele detinute in biblioteca proprie. Totusi, la anticariatul pe care l-am vizitat erau si multe carti, dictionare, atlase si colectii de fotografii destul de recente. Normal, preturile cresteau pe masura culorilor si dimensiuniior, dar tot se situau la nivelul de 1/3 sau chiar 1/4 din pretul initial. Am fost surprins sa gasesc si carti ce se studiaza la ASE din domenii precum marketing sau economie.

Totodata am observat prin magazin si doi rromi care pareau interesati de ceea ce vad, ma refer la aspectul pozitiv. Acesta e un semn ca romanul inca mai citeste o carte si poate neasteptat de mult, avand in vedere ca in unele momente era o usoara inghesuiala printre rafturi. Prin urmare, daca aveti nevoie de o carte cautati un anticariat din grupul Antic ExLibris, precum cel vizitat de mine.

3 comentarii:

  1. In anticariate de obicei gasesti carti la preturi mici fata de cele din librarii, chiar daca ele sunt putin deteriorate.
    Sau daca iti place sa citesti nu sa tii cartile in biblioteca pe post de bibelouri, cu un abonament la biblioteca te-ai rezolvat pentru cateva saptamani cu o carte. :)

    Si sa nu confundam rromi cu romanii :D

    RăspundețiȘtergere
  2. La faza cu rromii era un "apropo"...daca pana si ei au ajuns sa citeasca atunci inseamna ca romanii citesc si mai mult (decat rromii) :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Avem asa ceva si in Timisoara insa unde m-am interesat eu preturile erau ceva mai piperate. Se pare ca bucale-ul sta bine la capitolul asta, mai ramane sa resimta romanul nevoia de lectura.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL