Am vazut tot mai des diferite stiri sau articole conform carora diverse firme, companii, etc inregistreaza pierderi ca urmare a crizei. Si care urmare a pierderilor avem concedieri, restructurarea activitatilor, s.a.m.d. Haideti sa lamurim aceasta poveste pentru ca de multe ori situatia este interpretata gresit. In termeni de contabilitate (despre asta vorbim aici) avem pierdere sau profit. Nu intru in detalii pentru ca nu ma pricep si oricum ar fi plictisitor sa insir o gramada de termeni "stiintifici". Profitul se manifesta atunci cand totalul veniturilor este mai mare decat totalul cheltuielilor. In situatie inversa avem pierderi. Desigur, contabilitatea prevede o groaza de situatii precum provizioanele sau amortizarile care afecteaza bugetele firmelor pe mai multi ani. Asadar, auzim pe la stiri ca firma x are pierderi de z% fata de aceeasi perioada a anului precedent. De fapt, este vorba de o scadere a profitului cu z% fata de anul trecut. Insa, in termeni contabili, avem profit si nu pierdere. Deci, firma merge mai prost decat anul trecut, dar merge.
Calcularea profitului unei firme se face abia dupa ce s-au luat in considerare plata furnizorilor, datoriilor pe termen scurt (de anul acesta), salariilor, s.a.m.d. In concluzie, firma merge bine (avem profit) dar totusi apar reduceri de personal sau restructurari de activitati. Apare imediat ideea ca avem pierderi si totul se duce la vale. In realitatea este o scaderea a sumelor ce intra in buzunarul actionarilor, adica profitul unei firme. In mor normal, daca "omul" ala n-ar fi un avar s-ar multumi ca firma sa merge pe plus, are un oarecare profit si face fata crizei. Dar cum omul tanjeste la bani, prefera sa-si bage el in buzunar aceeasi suma de bani pe fondul "suferintei" angajatilor carora le sunt reduse salariile, nu li se acorda prime sau chiar le sunt restranse activitatile. E normal ca tu, ca actionar, sa urmaresti obtinerea unor sume cat mai mari. Insa, atunci cand faci acest lucru in detrimentul angajatilor, care la urma urmei iti asigura toti banii ca doar ei muncesc, atunci avem o problema. Angajatii nu mai sunt motivati, incep sa apara temerile cu privire la viitorul lor in firma si o parte din ei chiar pleaca. Atunci situatia se duce dracului si e posibil ca anul viitor chiar sa ai pierderi, adica totalul veniturilor sa fie mai mic decat totalul cheltuielilor. Iar aceasta situatie poate sa insemne chiar faliment, in unele cazuri.
O situatie aparte este cea a bancilor care raporteaza tot mai des "pierderi". Realitatea e ca in majoritatea cazurilor e vorba de scaderea profitului fata de anul anterior, dar tot profit este. Partea nasoala aici este faptul ca la acest scaderea contribuie si normele BNR de a mari provizioanele pentru creditele acordate. Se stie ca o banca cu cat acorda mai multe credite, cu atat mai mult castiga din dobanzi. Insa, pentru fiecare suma acordata prin credit, banca este obligata sa puna deoparte o suma echivalenta (un fel de asigurare), ca provizion. In cazul in care banca nu-si recupereaza creditul, este nevoita sa recurga la acel provizion pentru a acoperi "cheltuiala". Din cauza asta bancile nu se zbat sa recupereze prea mult in cazul unui credit nerambursat. Cheltuielile de judecata si altele s-ar putea sa coste mai mult decat creditul in sine, de accea prefera sa "vanda" creantele unor firme de recuperare. Banca are acoperit creditul (prin provizion) cu toate ca asta se va manifesta intr-o scadere a profitului, dar nu va exista "pierdere". Ce nu stie omul de rand este faptul ca valoarea procentuala a acelui provizion (stabilit de BNR) s-a cam dublat (cel putin) in ultimii 2 ani. De aceea e si normal ca bancile sa raporteze o scadere a profitului, dar ganditi-va ce inseamna daca banca isi recupereaza toate creditele. Atunci provizioanele respective trec din nou la "venituri". E doar o chestie de timp si poate de eficienta. La toate asta mai adaugam si faptul ca majoritatea bancilor au capital strain iar p'aia ii doare undeva de angajatii romani (in foarte multe cazuri, dar sunt si exceptii). De aici si temerile ca "vai Doamne" avem "pierderi". Nu, e doar o scadere a profitului si asta poate fi ca urmare a crizei sau a unui management prost.
Asta e valabil pentru toate firmele, nu doar cele cu capital strain, multinationale (vezi cazul Nokia) s.a.m.d. Eu sunt convins sa unitatea Nokia de la Jucu nu avea "pierderi" ci doar genera un profit destul de mic in comparatie cu alte unitati din Asia. In concluzie, atunci cand auziti ca o firma are "pierderi" nu inseamna neaparat ca merge rau sau are probleme. Bun, in unele cazuri si presa amplifica lucrurile si e posibil ca actionarii acelor firme sa-i doar undeva de scaderea profitului, dar noi nu avem de unde sa stim. (ps. In cazul Jucu stim!)
e o certitudine ca sunt multe firme "pe pierdere" si asta nu-i deloc un lucru imbucurator!
RăspundețiȘtergere