08 noiembrie 2011

Iphone vs smartphone Samsung

Cred ca toti cunoscatorii se intreaba "care e mai bun? Iphone 4s sau Samsung Galaxy S2, poate Galaxy Nexus?". Hai sa lamurim un lucru de la inceput: in mod normal ar fi bine ca titlul comparatiei sa sune asa: Apple vs Samsung. Dar nu e asa pentru ca Apple a scos un singur produs (Iphone) pe cand Samsung le scoate pe banda rulanta. Bun, dar asta ce inseamna? Ca Samsung inoveaza, testeaza, scoate atat produse bune cat si rele iar asta se concretizeaza in ceea ce se numeste "experienta". Iar dovada o vor arata cifrele vanzarilor din acest an: Samsung va castiga la numarul total de smartphone-uri.

Pentru inceput voi preciza cativa asi pe care i-a avut in maneca Apple cu al sau Iphone. Marketingul de exceptie care te facea sa-i cumperi produsul chiar daca era un rahat. Nu au scos asa ceva, dar daca o faceau tot se gaseau persoane care sa-l cumpere. Procesele castigate de Apple in fata Samsung i-a fortat pe acestia din urma sa intrerupa vanzarile produselor in unele tari. IOS-ul de pe Iphone s-a dovedit un redutabil sistem de operare care nu prea a avut concurenta pana acum. In ultimul rand trebuie sa precizez si fiabilitatea produselor vandute de Apple. Cam atat, aici se sfarsesc atuurile unui Iphone care deja si-a atins maximul evolutiei sale in comparatie cu concurenta.

Samsung a venit tare din urma si pot sa zic ca a recuperat, ba din contra, a trecut in frunte. Pornesc de la faptul ca Samsung produce de unul singur procesoarele, memoriile si display-urile ce sunt incorporate in smartphone-urile sale. E mai mult decat evident ca isi vor dota gadgeturile cu ce au ei mai bun. Pe de alta parte Iphone inca foloseste procesoare si memorii Samsung, iar de aici vine intreabarea: pana cand? Cat credeti ca un gigant va sustine tehnologic concurentul direct? Pana acum probabil ca aveau un contract ce trebuia respectat. La nivel inalt nu se arunca cu rahat in partenerii de afaceri, asa cum se face pe la rromani. La un moment dat Apple va recurge la alti furnizori (mai slabi) si atunci se va vedea diferenta de tehnolgie. Daca stau bine si ma gandesc, deja smartphone-urile Samsung au depasit Iphone pe partea de performante tehnice.

Dar, fanii Iphone vor sustine in continuare ca Iphone se misca mai bine, ca are un SO optimizat, etc. Dar ce ziceti de noul Android 4 creat de Google  care va echipa urmatoarea generatie de smartphone-uri Samsung.  Nu uitati ca Google are in spate (probabil) cea mai buna echipa de programatori din lume care va face Androidul sa zbarnaie in comparatie cu vechiul iOS. Asadar, aceasta alianta Google - Samsung este mai mult decat benefica pentru noile generatii de smartphone-uri/tablete sau ce se va mai inventa.

Pe partea de fiabilitate Iphone-ul era printre favoriti dar a cam inceput sa piarda teren. Va amintiti desigur de pierderea semnalului la Iphone 4 si problema cu bateria la noul 4S. Orice telefon are hibele lui si prin urmare nu mai putem sa consideram fiabilitatea 100% ca un atuu. Samsung cu siguranta va invata din greseli (vezi procesele pierdute pe baza design-ului unor terminale) si le va corecta. Cat despre designul fiecarui model, care e mai frumos si mai urat, asta tine de preferintele (mentalitatea) fiecaruia. Nu putem defini un reper universal al unui smartphone "frumos" sau "urat". Prin urmare, explicatiile de genul Iphone arata mai bine, e mai rotunjit, etc sunt irelevante.

In concluzie, atat timp cat Samsung va scoate telefoane pentru toate bugetele si foarte diversificate, va fi inaintea Apple (la vanzari). in privinta tehnologiei, Samsung cu al sau Galaxy Nexus a depasit Iphone 4S. Ca si performante ma rezum in a preciza ca deocamdata cele doua modele sunt la egalitate, din motive intemeiate: nu le-am testat pe nici unul din cele doua, desi am auzit/citit mai multe pareri pro Samsung. Ramane de vazut ce terminale vor fi lansate pe viitor. Eu mizez pe Samsung, e mai "proaspat" si are un unghi de abordare bine definit : "inovatie tehnologica" (exact ce facea Apple, dar acum multi ani).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL