28 decembrie 2011

Cablistii si posturile de televiziune

Stam si ne intrebam "oare cine alege posturile de televiziune care ne sunt aruncate pe cablu?". Raspunsul e simplu: furnizorul de servicii prin cablu. Dar, mai exista si CNA-ul care stabileste cateva posturi "must carry". Acestea sunt obligatorii in limita a 25% din totalul posturilor difuzate. Ce gasim printre aceste posturi "must carry"?
Toate posturile din TVR sunt "must carry", inclusiv cele din Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, fiecare arondate judetelor din preajma. Cine naiba se mai uita la asa ceva? Abia daca mai gasesti ceva de vazut la posturile private, acelea consacrate, dar care s-au stricat intre timp. La posturile de stiri nici nu mai zic, avem doar politica, accidente, crime, violuri si tot soiul. Bun, acum sa revin la posturile "must carry" pe 2011, ca din 2012 se vor alege altele. Sa va dau cateva exemple: Taraf Tv, Mynele Tv, Neptun Tv, Party Tv, Speranta Tv. Zau asa! Acestea au fost obligatorii in 2011, dictate de CNA in baza indicelui anual de audienta. Cum se face indicele de audienta, naiba stie. Exista acele peoplemetere care numai exacte nu sunt. Cum se centralizeaza datele si se face statistica, numai astia stiu.

Acum, sa mai dau un exemplu. Stiti razboiul dintre grupul Intact si RCS-RDS, cei din urma refuzand transmisia postului GSP TV, care e "must carry". Se tot plang astia de la antene ca RCS-ul refuza sa puna in aplicare o hotarare a CNA-ului, care deja a amendat firma de cablu  cu 10k lei. Atat e amenda minima. Maxima e 200k lei, dar pentru ei e o nimica toata. Satisfactia garantata! Avand in vedere ca RCS are cam 1/3 din piata, e posibil ca GSP TV sa nu inregistreze nivelul de audienta necesar pentru a ramane "must carry" si pe 2012. La asta adaugam si faptul ca nu mai au trasmisia de meciuri din liga 1, ceea ce i-a adus audienta acum un an. E bine stiut faptul ca cele doua companii s-au dat in judecata reciproc, si iata care sunt consecintele. Totul a plecat de la faptul ca cei de la GSP TV vroiau sa ceara bani pentru retransmiterea postului lor, adica un fel de pay-per-view. Ca sa vezi ce? Asa ca RCS i-a scos din grila iar astia cand s-au vazut pe dinafara au renuntat la bani si s-au declarat liberi la trasmisie. Doar ca odata stricat parteneriatul e greu sa mai revii. Cand esti calic, asa patesti.

Sincer sa fiu, oricum nu aveai ce sa vezi la postul ala. Partea nasoala e ca fiecare face ce vrea si nu este tocmai ok pentru noi, consumatorii. Oricum noi nu mai contam, nimeni nu da doi bani pentru satisfactia de a urmari un post tv. De aceea a si scazut calitatea emisiunilor, filmelor s.a.m.d. Totul se rezuma la bani, adica la reclame. Daca va uitati pe site-ul CNA o sa vedeti ca mai toate posturile sunt amendate pentru reclame excesive. Dar ei se lauda ca au fost lideri de audienta intre orele "x" si "y", ca au nimicit concurenta, ca au cei mai multi telespectatori, ca sunt singurii afiliati CNN, ca au transmis primii o stire, etc. Poate ca asa e, dar mie nu-mi pasa!

3 comentarii:

  1. Un aspect foarte important cand furnizorul de cablu ( adica eu ) alege canalele pe care le transmite reprezinta pretul cerut de televiziuni.
    Pentru firmele de cablu mai mici e dificil sa faci un contract cu.. PRO TV de exemplu. Inafara de programul PRO TV, care este liber la retransmisie ( gratuit ) restul costa de te usuca.

    In general televiziunile nu sunt interesate de cati abonati au cablistii, impunand un numar minim de abonati ( de obicei 500 sau chiar 2.000 ), pentru care platesti per abonat sa zicem un 10eurocenti ( variaza, depinde de canal ).

    Antena 1 a mers si mai departe. Nu au dat acorduri pentru A1 si A3 ( care sunt gratuite la retransmisie ) daca nu acceptai si A2 + Euforia, contracte cu sume impuse, fara legatura cu numarul de abonati. In ultima perioada Antenele au dat inapoi, asa incat, cu greu si daca esti perseverent, reusesti sa bagi A1 si A3 fara sa iei si celelalte. Mai mult, A2 a ajuns acum, din cauza disputelor cu RCS, un canal must-carry, deci gratuit.

    Initial GSP nu s-a dat la retransmis, cand Antenele se tineau in brate cu RCS. Dupa ce au vazut ca nu prea le ies calculele, au inceput sa il dea si la cablisti, insa pe sume astronomice ( de genul 2E / abonat + TVA ). Desigur ca nu l-a luat mai nimeni.

    De cum s-au terminat meciurile din Liga1 pe GSP, GSP a putut fi contractat de cablisti la preturi acceptabile, insa nu mai avea contentul care il facuse celebru si cautat.

    Unii cablisti s-au grabit sa incheie contracte, insa RCS nu l-a mai retransmis. Asadar GSP a apelat la principiu MUST CARRY si a preferat sa piarda incasarile din acele contracte in schimbul intrarii pe reteaua RCS, cu forta.

    Cam asa sta in mare piata de catv de la noi, o piata atipica.

    RăspundețiȘtergere
  2. erata!
    principiu = principiul
    Canalele Protv = Acasa TV, Procinema, Sport.ro

    Sunt multe de discutat aici, insa tot ceea ce se intampla in domeniul CATV si Internet va duce, in cele din urma, la disparitia, in cativa ani, a micilor jucatori, iar in final vor ramane 2-3 maxim 4 jucatori mari. Evident ca preturile or sa creasca, urmand sa ajunga in cativa ani la sume echivalent cu cele din alte tari europene, desigur tinand cont un pic si de salariile de la noi.

    Piata se va autoechilibra, opinia mea este ca si Vodafone, care investeste masiv in retea, vor intra pe internetul mobil fix, lucreaza la retea pentru a o pregati de televiziunea digitala terestra samd.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte utile detaliile prezentate. Interesanta este si precizarea referitoare la Vodafone!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL