In ultimii ani, de cand cu restantele la credite, mai toata lumea are pica pe banci. Oricum o dai, bancile sunt de vina. Dar cand luau bani de acolo, toti erau in al noualea cer. Acum s-au prabusit. Culmea e ca si cei fara credite sunt de aceeasi parere. De ce?
Daca am reveni in timp, cu circa 5-6 ani in urma, inainte de venirea crizei, toti erau fericiti. Da, bancile sunt de vina pentru criza, dar cele din SUA. Iar aia au avut motivele lor care ne depasesc pe noi. Acum ei sunt bine, noi suntem cu un pas in groapa.
Revin la persoanele fara credite. In cel mai rau caz au niste comisioane "greu" de suportat. Totusi, acum cativa ani, putini erau cei care se plangeau de acest lucru. Dar acum, denigrarea bancilor a devenit un sport national.
Daca stau bine si ma gandesc, nimic din functionarea moderna a economiei unei tari nu ar putea avea loc fara prezenta bancilor. Practic, toate platile, tranzactiile, schimburile valutare, etc au loc prin acestea. Iar rapiditatea cu care se efectueaza este un mare beneficiu.
In fond, acesta e scopul bancilor: sa intermedieze tranzactii monetare in conditii de siguranta. Cum ar fi ca toti contabilii firmelor sa umble cu banii in sacosa ca sa-i distribuie angajatilor. Sau acestia din urma sa faca coada pentru a astepta cateva ore pana cand le sunt impartiti bani. Nu mai zic de eventualele pericole, gen jafuri sau talharii. Sau mai nou, acest caz cand vantul i-a suflat banii omului, cateva mii de euro.
Platile cu cardul, atat la POS cat si online, sunt la moda. Cum ar fi a cumperi de pe amazon cu cash, la livrare. Ar mai vinde cineva produse acolo? Sau cum ar putea romanii din Spania si Italia sa le trimita bani celor dragi. In fond, si Western Union este tot o companie de intermedieri financiare, care percepe comisioane.
In ultimul timp e la moda plata taxelor, impozitelor si facturilor pe internet, cu cardul bancar. Cum ar fi sa mergi la fiecare ghiseu si sa astepti ore intregi in fiecare luna. Ar insemna o groaza de timp pierdut. Iar asta se poate cuantifica in bani uneori, daca suntem nevoiti sa abandonam serviciul sau principala ocupatie care iti asigura veniturile, doar pentru a umbla pe la ghisee.
Sunt sigur ca multe din activitatile zilnice ar fi ingreunate, daca nu imposibile, fara existenta bancilor. Singura problema este aceea ca bancile au un profit imens, cel putin teoretic. Iar asta pe banii oamenilor, care platesc comisioane mari. In opinia mea, e un pret acceptabil care trebuie platit. Cu alte cuvinte, e scump dar nu se poate fara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL