14 martie 2012

Invidia, banii sau demnitatea

Exista un lucru general valabil: cand cineva are succes atunci se va gasi mereu altcineva care sa fie invidios pe succesul celui anterior. Daca vreti, un fel de "hater" de blogger. Daca esti mic si nesemnificativ, nimeni nu te baga in seama. Uneori e bine sa ramai acolo jos, dar asta inseamna sa nu ai succes. Poate ca cel mai bine ar fi o cale de mijloc, dar si asta e discutabil.

Hai sa dau cateva exemple. Plec de la Facebook care a avut un succes fenomenal. In zilele noastre s-au gasit destui care sa-i dea in judecata pentru diverse chestii: folosire de patente fara acordul detinatorului, incalcarea vietii private, s.a.m.d. Important e ca toti vor ceva, adica o parte din succesul Facebook. Oare totul se rezuma la bani? In fine, exista diverse companii care se judeca pentru astfel de fapte, vezi Apple cu Samsung.

Iau un alt exemplu iar de data asta nu e vorba de succes, ci de faptul ca cineva profita de altcineva. Am tot vazut cazuri cand o persoana a alunecat intr-un loc public, in speta un mall. In urma incidentului s-a dovedit ca podeaua era proaspat spalata si asta a fost cauza principala a accidentului. Astfel, cel pagubit a dat in judecata mall-ul si a obtinut o despagubire. E un caz clasic de despagubire, care din pacate/fericire e valabil doar in alte tari, pentru ca justitia din Romania nu ar fi capabila sa judece asemenea cazuri. Intrebarea care se pune este ce ar fi facut persoana respectiva daca aluneca in casa vecinului de vis-a-vis, care mai e si sarac pe deasupra. L-ar fi dat in judecata daca stia ca nu poate obtine nimic de la acesta? Eu nu cred.

Un ultim exemplu ar fi procesele intentate de autoritati diverselor firme pentru incalcarea drepturilor de autor, piratarea unor produse sau pentru diverse ilegalitati. Mereu cei acuzati sunt persoane importante sau care au resurse financiare bogate, astfel incat se pot obtine despagubiri serioase de la acestia. Bun, acest caz nu e valabil in Romania, la noi mereu sunt pedepsiti cei mici, in timp ce "bogatasii" mereu scapa.

Ideea de baza ramane: acolo unde e loc de muls se va gasi mereu cineva care sa mulga, fie ca are motive intemeiate sau nu. Deci, ce ne face sa reactionam diferit in cazuri aproape identice, in functie de potenta celuilalt. E vorba de invidie sau de interes financiar? Iar cu demnitatea cum ramane?

2 comentarii:

  1. Eu prefer sa pun problema din alt punct de vedere in sensul ca cei ce au cerut mall-ului sau facebook-ului despagubiri sunt mai in masura sa o faca decat cel ce cade in casa vecinului. De ce? Pai fiecare client cat de marunt ia parte la succesul si veniturile mall-ului. Fiecare utilizator cat de nesemnificativ ia parte la succesul retelei de socializare. Datorita unora ca noi este posibil succesul celor mai sus mentionate.
    Nu zic ca sunt de acord cu asemenea reactii, insa adevarul e undeva la mijloc. Daca eu sunt client fidel fata de un brand, un supermarket, un mall, retea de socializare etc am anumite asteptari din partea acestora iar daca asteptarile astea imi sunt inselate, actionez in consecinta(e adevarat ca ce zici tu sunt totusi cazuri extreme).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum depinde de fiecare situatie in parte. Eu raman totusi la ideea cu "mulsul" :)

      Ștergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL