19 aprilie 2012

Nici Pastile nu mai e ca odinioara

Parca nu demult sarbatorile erau mai festive, mai solemne si pline de bun simt. Poate una din cauze este faptul ca am inaintat in varsta si nu mai vad lucrurile cu acelasi ochi. Dar sunt convins ca ceva s-a schimbat... in rau. Cum se putea, de altfel? Ce se schimba in Romania in bine? Nimic!

Nu zic ca sunt un mare credincios, dar tin la traditii si am o oarecare slabiciune fata de lucrurile sfinte, asa cum ne-au fost ele prezentate odata. Dar Biserica, in zilele noastre, nu prea mai tine cont de cele sfinte si invatatura din Biblie. Asa ca in pragul sarbatorii de Pasti, Patriarhia lanseaza Candela 2012 cu un evident caracter comercial, facand aluzie la catedrala mantuirii neamului. Pai ce, Iisus a avut catedrala? De ce trebuie sa profiti de o sarbatoare pentru a-ti mari fondurile la Patriarhie?

Anul acesta ca si cel precedent, Lumina a fost adusa cu avionul, semn ca o fi mai proaspata. Oricum nu are o insemnatate fizica ci morala. De unde a mai aparut si ideea ca lumina de acolo e mai buna ca lumina noastra traditionala din mosi-strabuni? Sunt convins ca bisericile si manastirile mai sarace au mers pe modelul clasic, nu cu flacara din avion. De unde aceasta discrepanta care poate starni invidie in randul oamenilor, pentru ca unii primesc o lumina mai buna decat ce primesc altii. Chiar era nevoie ca Patriarhia sa recurga la aceste tertipuri de imagine? 

Si colac peste pupaza, nu inteleg de ce romanul merge in gasca la Inviere si se ingramadeste in interiorul Bisercii sau imprejur. Apoi ,dupa ce a luat Lumina, pleaca imediat spre casa tot in gasca. De ce nu vine un singur reprezentant al gastii? Iar in locul ramas liber sa intre oamenii care vor cu adevarat sa asculte slujba, timp de o ora sau mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL