19 aprilie 2012

De prin spitalele romanesti

Feriti-va de spitale ca de dracul. Nu va doresc sa ajungeti intr-un spital romanesc pentru ca situatia e grava. Daca nu aveti pile, relatii, bani sunteti ca si pierdut. Iar asta e valabil in orice spital, nu exista deosebire intre orase sau anumite sectii. As recomanda cat mai multa precautie pentru sanatatea voastra si evitarea spitalelor.

Avem un SMURD care isi face treaba pe deplin. Insa, o data ajunsi la spital, incepe cosmarul. Daca nu curge sange, nu urlati de durere sau nu sunteti inconstienti, nu aveti sansa de a fi tratat foarte rapid. Acelasi lucru si daca ajungi la urgente pe propriile picioare. Cu cat pari mai "sanatos" cu atat esti tratat mai tarziu.

Pentru a exemplifica imi imaginez o situatie oarecare: ai 20-30 de ani, esti tanar, bine imbracat, si totusi reclami o durere in piept, burta sau amortirea unor membre. Nu-i problema, poti sa astepti, ai facut putin efort, te-ai lovit, ai baut mai multe beri sau ai mancat prea mult, chestii nesemnificative. Exista totdeauna betivi, drogati, tigani si alte specimene care vor avea loc inaintea voastra. Pe nicaieri nu exista o fisa medicala a pacientului care sa poate fi consultata de urgenta si de a stabili o prioritate. Totusi, daca ar exista si s-ar observa (ipotetic) ca acel tanar are afectiuni cardiace, antecedente si chiar este pe medicatie, atunci cu siguranta ar fi tratat de urgenta. Pentru ca simptomele acuzate pot fi extrem de grave. Adica un fel de bomba cu ceas. Esti in regula pana la un anumit punct, insa dupa aceea nu mai poti face nimic. Un betiv sau drogat mai rezista cateva ore. Unul cu piciorul rupt la fel. Insa o afectiune a inimii poate lovi instant, cum s-a intamplat recent pe cateva stadioane din lume. Repet, asta daca ar exista o fisa medicala ce poate fi accesata instant. Dar nu exista.

Asa ca medicii te vor trata dupa aparente, dupa cat de tare urlii si daca ai bani in buzunar. Ca sfat, daca va stiti cu probleme medicale, sa aveti mereu un ban pus deoparte, la saltea. In caz de nevoie sa-i puteti folosi ca spaga. Stiu, nu suna tocmai decent, dar e vorba de sanatatea voastra. La naiba cu sistemul! Oare cum ar fi ca dupa operatie sa ti se spuna "stii, daca veneai cu cateva ore mai devreme treaba era mult mai simpla", dar omite sa-ti zica cate ore ai asteptat la Urgente pana ca cineva sa te bage in seama.

Daca va stiti cu probleme medicale, mergeti la Urgente cu bani, buletin, tot tacamul, faceti scandal in limita bunului simt, prefaceti-va ca va este foarte rau si informati personalul despre istoricul vostru medical, fie ca vor sa asculte sau nu. Nu asteptati pentru ca in anumite afectiuni fiecare ora sau minut conteaza.

Va continua ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL