24 aprilie 2012

RCS vs Antenele

RCS si grupul Intact, cei care detin Antenele, se razboiesc de cateva zile. Miza? O suma de bani, exagerat de mare pe care Intact o solicita pentru ca posturile sale sa fie transmise pe satelit de catre RCS. Doar ca suma e mare iar RCS refuza sa plateasca. Iar de aici pana la politica e cale scurta. De altfel "politica" si "banii" se inteleg de minune.

Partile de mai sus joaca tare si nici unul nu e dispus sa renunte. Fiecare arunca vina pe celalalt, insa cei care sufera sunt oamenii. Ma rog, si aici e discutabil. Sufera cei care se uita si apreciaza Antenele. Sa vedem cine cedeaza primul: Antenele, RCS sau oamenii? Nu stiu care are de suferit mai mult, insa de obicei cel care tipa mai tare, adica Antena. Cum asa? Nu primesc banii solicitati de la RCS dar pierd si audienta. Iar banii din reclame se diminueaza. Mai mult, exista riscul ca si alte companii de transmisii prin satelit sa refuze plata, daca exista la ora actuala cineva care plateste. Iar abonatii RCS ma indoiesc ca vor migra in numar mare la concurenta.

Inteleg ca e criza si vremurile sunt nasoale, dar nu poti sa ceri o suma de bani pe care nu o meriti. Vorba aia, "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic". Aici e strict o problema comerciala. Degeaba incearca grupul Impact sa o dea in "rea credinta" si politica. Atat timp cat nu incalca legea, RCS poate face ce vrea muschiul lor. Iar faza aia cu cat plateste RCS alte posturi care nu au audienta grupului Intact, ma lasa rece. Spre exemplu, un Discovery nu cred ca are audienta Antenei 3, dar cu siguranta face totii banii, de 100 de ori mai mult decat tot Intactul la un loc.

Deci Intact se bazeaza pe faptul ca au un rating incredibil de mare si merita sa fie transmisi, pe orice suma considera ei. Fals, importanta unui post tv nu e data de rating, ci de continut. Daca totii prostii din tara asta se uita la Antene, nu inseamna ca si eu trebuie sa ma uit. Prefer oricand sa ma uit la un Discovery. Deci, de unde aceasta mandrie de sine, cu "cel mai mare trust media din Romania"?

Nu zic ca posturile Intact nu sunt de urmarit. Postul tv la care (inca) ma uit este Antena 3, mai mult pentru stiri, desi se repeta la fiecare ora. Dar toate posturile de stiri sunt astfel. Problema apare cand intervine politica, adica discutiile acelea interminabile cand toti expertii isi dau cu parerea. Atunci schimb canalul. Deci, de ce ar plati cineva o suma de bani in plus pentru cinci posturi la care nu se uita? Sau cel mult se uita la unul, nu la cinci.

Mai exista si ipoteza ca trustul Intact a observat cum RCS arunca cu bani in stanga si-n dreapta, vezi postul de stiri Digi24. Asa o fi, nu neg ca RCS are o groaza de bani. Dar si cheltuielile sunt enorme. Ma gandesc doar la drepturile de televizare pentru Liga 1, peste 100 milioane de euro. Nu merita atat, dar a fost decizia RCS. Insa, la un moment dat ajungi la fundul sacului si nu mai ai de unde. Repet, chestiile legate de bugetul companiei RCS sunt interne, iar Intact nu are dreptul sa se amestece in asa ceva, pe motiv de "rea credinta" sau mai stiu eu ce. Mai intai sa se uite in ograda proprie si apoi sa comenteze despre altii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL