26 iulie 2012

Jocul politicienilor

Presimt ca in perioada urmatoare vom avea mult de furca cu finantele, cu stabilitatea economica si cursul de schimb. Ce conteaza maririle de salarii daca inflatia explodeaza! Probabil romanii vor lua cu asalt jocurile de loto si pariuri ca ciupercile dupa ploaie. Sau va aduceti aminte de bingo? Credeti ca au apus acele vremuri? Eu zic ca tema revine in actualitate.

Situatiile speciale cer masuri speciale sau mai degraba baietii destepti vor profita de pe urma naivitatii romanilor care tot spera ca mierea curge din cer. Mai era o vorba ca dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista, probabil adevarata pe alocuri, dar specifica romanilor. In sensul ca toti se asteapta ca ceilalti sa-si respecte promisiunile (electorale sau de alte natii) iar ei asteapta nu mierea, ci macar norii, dupa aia se descurca intr-un fel sau altul. Poate ca era altceva daca romanul nu mai punea botul la tot felul de promisiuni si punea serios osul la munca, la invatatura, cultura s.a.m.d astfel incat politicienii (si toate neamurile lor) nu ne mai jucau in picioare.

Revenind la jocurile de noroc, acelea serioase, chiar si acolo ai nevoie de mult creier. Iar un exemplu perfect ar fi ceva de genul partypoker. Ca idee, putini reusesc sa-l joace cu adevarat. Si mai putini reusesc sa obtina venituri de pe urma sa. Concluzia este ca orice lucru important necesita efort, nu exista nimic mura-n gura iar daca prin absurd primiti asa ceva fiti siguri ca cineva, pe de alta parte, pierde ceva. Asa e si la alegeri. Daca ai noroc chior, sa zicem ca nu se prezinta 50% din romani la vot, atunci ramane Basescu. Daca se prezinta mai multi la vot, atunci castiga USL-ul. Intre timp fiecare isi scoate asii din mana si loveste in celalalt. Ramane cel care are cartile mai bune. 

Vreo similitudine cu jocul de poker? Da, asa a ajuns politica in zilele noastre, ca un joc nenorocit dar fabulos de profitabil. Pentru cei care stiu sa-l joace. Aparent este usor de jucat, dar foarte complex, cu multa implicare emotionala si de mai multe tipuri. Deci ce ziceti, invatam si noi sa jucam poker si sa nu-i mai lasam pe altii sa joace pentru noi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL