17 martie 2013

Interviul, o problema reala?

O mica problema legata de alegerea unui angajat potrivit pentru o companie o reprezinta chiar departamentul  de HR, sau mai bine zis, anagajatii de acolo. Pe internet se gasesc zeci de mii de sfaturi despre cum sa faci impresie la primul interviu. Partea nasoala: ce te faci daca intervievatorul tau nu stie acele "mii de sfaturi". Si aici apare dilema: oricat de pregatit esti, oricat de mult ai citit despre comportamentul la interviu, s-ar putea ca acum sa nu fie valabil pentru ca pur si simplu omul din fata ta se ghideaza dupa alte principii. 

Si atunci survine intrebarea: e bine sau nu sa te pregatesti pentru un interviu? Se poate spune ca daca ai o oarecare experienta cu interviurile te descurci mai usor la un moment dat. Dar totusi, daca de data asta e ceva nou? Chiar daca te-ai pregatit temeinic pentru interviul vietii tale s-ar putea ca totul sa fie un fiasco. Ca sa fim intelesi, aici nu includ si cazurile de rea vointa din partea anagajatorului cand acesta te ia peste picior sau asteapta o mica "donatie" din partea ta, cu alt nume, spaga. 

Atunci ce este de facut? Poate singura solutie este o incercare de manipulare, adica a afla care sunt principiile omului din fata ta astfel incat sa-i satisfaci asteptarile. Daca reusesti asta atunci esti ca si angajat. Desigur, exista o groaza de tehnici de manipulare. El le stie foarte bine, tu mai mult sau mai putin. Ideea e ca trebuie sa fii mai bun decat el sau cu un pas inaintea lui. Dar e foarte greu. Cert este ca asa zisa pregatire pentru un interviu ar putea fi total ineficienta daca te-ai rezuma doar la invataturile ce le gasesti pe site-urile profil. Sau, intr-un alt fel, e bine sa fii tu insati pentru ca de multe ori cand incerci sa pari altfel decat esti, vei da gres. Iar cel din fata ta va observa acest lucru extrem de repede. 

Prin urmare e bine sa fii cat mai natural, sa te comporti ca de obicei si sa nu faci gesturi pripite. Bineinteles ca acest lucru presupune si o continua formare a personalitatii tale, zi de zi, noapte de noapte, fara a incerca sa-ti croiesti un al doilea chip sau sa imbraci o haina de actor atunci cand mergi la interviu. In fond e bine si pentru tine. Omul acela care te place la interviu se astepta ca tu sa fii la fel tot timpul. Cum ar fi ca dupa interviu sa te schimbi la 90 de grade? Sau pur si simplu sa nu faci fata taskurilor de serviciu, tocmai pentru ca la inceput ai blufat, iar asta n-o sa-ti mearga tot timpul.  

Un comentariu:

  1. Da, de obicei e bine sa ai ceva experienta si...emotiile mai trec.
    In plus, depinde de fiecare om in parte...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL