24 septembrie 2013

Strategia Apple cu Iphone 5s si 5c nu da roade

strategia aplle cu iphone nu da roade
Ca un preambul la acest articol trebuie sa spun ca ultima lansare a celor de la Apple m-a dezamagit. Nu sunt in fan Apple, nu folosesc produsele lor dar sunt la curent cu tot ce apare nou. Nu vreau sa critic sau sa laud vreunul din produsele Apple, cel putin nu in comparatie cu concurenta, ma rezum la faptul ca produsele Apple sunt de calitate. Mai ales Iphone si in special ultimele modele lansate: 5s si 5c. De ce sunt dezamgit? Niciodata in istoria sa Apple nu a lansat doua produse din acceasi categorie in acelasi timp. Bun, sa zicem ca a lansat mai multe modele de MacBook, insa tind sa cred ca erau de dimensiuni diferite si probabil specificatiile hardware erau oarecum limitate fizic. Insa Iphone e cu totul altceva. De la inceput s-a vrut sa fie 'The Smartphone". Intr-o perioada a reusit, pana au intrat serios in paine cei de la Samsung. Dar strategia Apple pentru Iphone a fost mereu aceeasi: sa aiba mereu cel mai bun smartphone de pe piata. Iar un model noi il inlocuia pe cel vechi care era mai slab. De aceasta data Apple a renuntat la strategia care i-a consacrat si a lansat doua modele noi. Nu cumva este acest lucru o canibalizare a propriei marci? Si nu cumva este acest lucru un semn ca Apple preia strategia Samsung de a lansa telefoane pe banda rulanta? Oare la urmatoarea lansare Apple cand telefoane vor fi?

Oricare ar fi raspunsurile la intrebarile de mai sus e clar ca strategia Apple s-a schimbat. Au spus-o chiar ei: au lansat iphone 5c pentru pietele emergente din Asia si din alte locuri mai sarace. Asta pe motivul: "sa aiba si saracii un iphone". Trec peste ideea ca Iphone este o marca de lux, nu-i rau ca au scos un telefon mai ieftin, insa strategia lor va da roade? Avem si un posibil raspuns, care este mai degraba negativ. Un articol referitor la tipurile de iphone nou lansate de Apple si procentul de achizitie din intreaga lume ne dovedeste ca proportia vanzarilor pentru cele 2 modele se pastreaza aproximativ la fel, indiferent daca avem o piata matura sau una emergenta. Astfel, raportul de vanzari in SUA este de 1 iphone 5c la 3.4 Iphone 5s. Raportul global este de 1 Iphone 5c la 3.7 Iphone 5s, deci mai mare ca cel din SUA unde se presupune ca avem doar cumparatori potenti financiar care vor cumpara modele mai scumpe. Prin urmare, pietele emergente dar foarte "voluminoase" din Asia nu au reactionat la un model mai ieftin, semn ca interesul pentru acest model se incadreaza in tendinta globala. 

Asadar, un chinez este interesat de Iphone 5c la fel cum este si un american sau un european. Dar asta o incadrez eu la o tendinta generala de a alege un Iphone in detrimentul unui alt smartphone (Samsung, LG, HTC, altele), insa nicidecum de a alege modelul mai ieftin de Iphone. Asadar, speranta celor de la Apple ca vor sparge vanzarile cu 5c-ul in pietele mai sarace se cam naruie, cel putin acesta e semnalul dupa prima saptamana de vanzari (moment la care a fost facut studiul respectiv). 

Pana acum, ca e mult prea devreme, nu avem o proportie a vanzarilor Apple in comparatie cu ceilalti mari jucatori de pe piata insa eu zic ca multe nu s-au schimbat. Daca strategia americanilor dadea roade, atunci proportia de 5c-uri vandute in pietele mai sarace ar fi fost mai mare. Dar uite ca nu e asa. Iar din cauza asta cred ca cele doua modele nou lansate se vor canibaliza reciproc iar pe langa asta exista si riscul ca la general Apple sa piarda teren in fata Samsung. Iar daca la asta adaugam faptul ca Iphone 5s si 5c (inca) folosesc procesoare produse de Samsung, e clar ca americanii au probleme. 

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL