27 octombrie 2013

De ce se schimba ora in Romania?

schimbare ora de iarna ora de vara Romania
Azi noapte Romania a revenit la ora de iarna. De fapt nu exista ora de iarna ci doar ora de vara. Iar acum doar am revenit la normal. Practic, ora 4AM a devenit 3AM. Acest lucru inseamna revenirea la normalitate. Ora de iarna reprezinta reversul orei de vara, introdusa cu un scop la un moment dat in istorie. Aceasta schimbare orara a fost introdusa pentru prima data in 1932 si suspendata in 1943. Apoi a fost reintrodusa incepand cu 1979 si este in vigoare si astazi. Practic vorbim de ora de vara si are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii soarelui. Asta pentru ca activitatile umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala. In acelasi timp se urmareste si economisirea energiei electrice necesare iluminatului. Doar ca vedeti voi, nu prea se potriveste situatiei geografice a Romaniei corelata cu aspectul social al populatiei!

Economisim energie

Ora de vara este clar benefica. Se intuneca mai tarziu, deci clar facem economie la curent. Insa o data reveniti la ora normala (de iarna), cea de acum, se va intuneca mai devreme. Asta nu face bine la consumul de energie. Pe de alta parte ar face bine celor care se trezesc dimineata devreme. Insa sa fim seriosi, situatia sociala si economica a Romaniei nu mai este cea din trecut. Oamenii muncii nu se mai trezesc cu noaptea in cap sa mearga la serviciu. Si nici nu mai trebuie sa astepti la cozi pentru lapte sau butelii. Ce vreau sa zic este ca pe timp de iarna nu mai putem vorbi de eficienta energetica din punct de vedere al fusului orar. Romania se afla la +2 GMT, cu doua ore inaintea meridianului 0 (zero) stabilit simbolic ca fiind punctul de referinta in aprecierea orei globale. Ori pe noi aceasta situatie ne dezavantajeaza pentru ca se intuneca prea devreme. Ori natura activitatilor umane din perioada curenta are nevoie de mai multa lumina naturala pe timpul zilei.

Cum ar fi sa ramanem permanent la ora de vara?

O situatie buna de luat in calcul ar fi trecerea permanenta la ora de vara. Ar inseamna sa ramanem permanent la +3GMT fata de meridianul 0 (zero). Asta influenteaza in mod direct relatiile cu tarile din jur si orele lor locale. Insa e benefic atat pentru consumul energetic al Romaniei cat si pentru aspectul social al populatiei. E clar ca tendinta generala este sa ne trezim mai tarziu si, evident, sa mergem la culcare tot mai tarziu. Oricum, schimbarea orei contrara fusului geografic din care facem parte nu este usoara, dar nici imposibila.

Alternativa la ora de vara

O alta solutie ar fi ca programul activitatilor umane sa fie decalat. Adica sa facem totul mai devreme. Ne trezim mai devreme, ne culcam mai devreme. Am merge la serviciu mai devreme si am manca mai devreme. Practic, sa mutam totul cu o ora mai devreme. Insa acest lucru e greu de realizat. Este nevoie de un efort sustinut al autoritatilor, firmelor private si al intregii populatii. Dar repet, este aproape imposibil. Acest aspect social al vietii de zi cu zi este adanc intiparit in mentalitatea romanilor. Este greu de crezut ca se mai poate schimba, dar nu imposibil. Cu siguranta pe vremea comunismului totul se facea "mai devreme". Acum am lenevit si facem "mai tarziu". Pe de alta parte strainii cunosc si aspectul vietii de noapte din Romania, mai ales din Bucuresti. Ne place sa fim pasari de noapte, sa ne pierdem in intuneric. Poate ar fi cazul sa mai schimbam cate ceva in privinta acestei mentalitati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL