28 octombrie 2013

Alergam si ne miscam, sanatatea o protejam !

unde alergam in bucuresti piste de alergare
De ceva timp am inceput sa alerg prin parcuri. Nu de nebun, ci de placere. Incerc sa-mi pun organismul la treaba si sa-mi intaresc muschii. Face bine la sanatate din orice punct de vedere si sunt convins ca peste multi ani imi voi multumi ca am ales sa fac sport. Initial am plecat de la mersul pe bicicleta insa treptat am renuntat. Din comoditate! In plus cu bicicleta ieseam mai mereu singur, la alergat sunt impreuna cu prietena. Ba am ales sa ne cumparam si haine sport si sa folosim inclusiv tricourile mele de ciclism. Avem in dotare chiar ci pulsometre, foarte utile pentru a-ti urmari pulsul pe toata durata antrenamentului. Oricum, asta e o alta poveste, fiecare se imbraca si foloseste ce are. Important este sa faci miscare. De orice fel: sa alergi, sa te dai cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta, tot e ceva. Un lucru deosebit este ca in parcurile bucurestene au aparut acele mici locasuri cu instrumente de fitness. Nu sunt de cea mai buna calitate dar sunt utile. Si spre surprinderea mea sunt folosite, din pacate nu atat de mult cum ar trebui si nu in scopurile pentru care au fost create. De ce zic asta? In parcuri de obicei lumea se relaxeaza, sunt putini cei care fac miscare pentru tonifierea organismului. Dar, decat deloc mai bine cu acele instrumente de fitness, asa gratuite si vai de ele. 


Unde poti alerga in Bucuresti ?

Eu merg in parcul  Titan pentru ca imi este cel mai aproape. Dar am alergat si prin Izvor unde de asemnenea am vazut ca alearga multe persoane. Ar mai fi si parcul de langa Politehnica, intrarea dinspre Regie, unde am vazut ca alearga multi studenti. Sau asa cred, ca seamana a studenti. Toate locatiile amintite de mine sunt potrivite pentru alergat desi undele dintre ele prezinta si dezavantaje, gen parcul Titan este mai aglomerat in weekend si trebuie sa faci slalom printre oameni si biciclete. Dar nu-i un impediment. Vestea buna este ca toate aceste locuri sunt bine iluminate pe timp de noapte si nici n-am vazut maidanezi prin imprejurimi. O alta locatie, mai profesionala de data aceasta, este pista de alergare de langa Arena Nationala (atentie, nu in jurul stadionului ci la 50 de metri langa stadion, in directia bulevardului Basarabia). Este deschisa pentru oricine de dimineata pana seara. Doar ca e putin cam monotona. Te invarti mereu in cerc iar in jurul tau vei descoperi doar persoane care fac acelasi lucru ca si tine: alearga! Aici e bine sa vii daca vrei sa inveti cum sa alergi sau sa faci miscare. Poti sa observi aceste lucruri la cei mai experimentati. Marele beneficiu al acestei piste este materialul moale (tartan) din care este confectionata suprafata de alergat. Ajuta foarte mult la protejarea articulatiilor si incheieturilor. Desigur, sunt si alte locuri de alergat in Bucuresti: parcul Herastrau sau Tineretului, Stadionul Dinamo (cu plata) sau Stadionul Iolanda Balas (tot cu plata). Un loc mai pitoresc si mai indraznet este Lacul Morii sau mai bine zis digul ce imprejmuieste acest lac. De ce zic indraznet? In zona aceea sunt multi maidanezi si nu se stie cum bati recordul la viteza in caz de nevoie. Dar macar peisajul e frumos, cel dinspre lac.

Cine alearga prin Bucuresti ?

Prin parcuri intalnesti persoane de toate varstele, mai putini copii. De la tineri trecuti de 20 de ani care mai mult deca evident alearga pentru a-si rotunji formele sau pentru a scapa de kilogramele in plus, pana la batrani sau chiar persoane cu dezabilitati. Eu unul am ramas profund uimit cum persoane de varsta a treia alearga mult si bine. Probabil au si nevoie dar stoicismul de care dau dovada este unul incredibil. Practic ii vezi cum abia se misca, dar alearga, si fac asta minute in sir. Uneori le pierd evidenta dar am uneori impresia ca alearga mai mult decat mine. Nu ca as alerga eu prea mult, dar nici nu mai sunt ca la inceput. Practic, cand m-am apucat de alergat ma dureau toate incheieturile. Am facut febra musculara iar pulsul depasea cu mult limita legala de pe autostrada. Eram frant dupa nici un kilometru. Acum duc lejer mai multi kilometri in ritm normal dar sunt convins ca luand in calcul si adrenalina din timpul unui concurs, sigur pot alerga si mai mult. La prima vedere pare usor, cat de greu este sa alergi? Si nu pun la discutie alergatul pe banda rulanta. Pur si simplu nu se compara cu cel din realitate.

Cand e bine sa alergam ?

Tot timpul! Cel mai bine din punct de vedere al vremii este evident vara, dar nu in miezul zilei ca e prea cald. Insa temperaturile moderate sunt prielnice pentru alergat. Desigur, nici temperaturile scazute nu reprezinta un impediment atat timp cat esti echipat corespunzator. Totusi, in timpul intemperiilor (ploaie, vant, zapada) este ceva mai dificil pentru ca exista riscul unor accidentari, alunecari, intinderi, s.a.m.d. Insa, daca esti atent si suporti vremea rea poti sa alergi si atunci. Cat despre perioada zilei optima pentru alergat, e bine oricand. Sau atunci cand ai timp. Daca vrei sa alergi intr-un parc e bine sa o faci dimineata pentru ca seara va fi mai aglomerat. Sau seara, dupa lasarea intunericului, pentru ca atunci cei mai multi oameni tind sa se indrepte catre casele lor. Spor la alergat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL