Vad ca online-ul romanesc s-a umplut de aprecieri la adresa campaniei Black Friday lansate anii trecuti de Emag si extins ulterior la marile magazine online si de retail din toata tara. Nu-i rea campania, dar haideti sa vedem cine castiga cel mai mult din aceste promotii. Sa facem o comparatie intre "vinerea neagra" la romani si la americani, de unde provine conceptul. Daca la americani un Iphone se vinde cu 300 de dolari (pret simbolic, nu stiu cat e real) atunci in Romania el se va vinde la peste 500 de dolari. Vine campania cu oferte de Black Friday irezistibile, iar americanul cumpara acelasi Iphone cu 200 de dolari, pe cand romanul il ia cu 400. Vedeti voi, asta nu e Black Friday la romani, pentru ca noi tot la suprapret il vom cumpara. Da, evident, motivul il reprezinta taxele, insa sunt sigur ca la comenzi mai mari se pot obtine si discount-uri. Pe langa asta, si americanii platesc taxe vamale iar gadgeturile oricum se fabrica in Asia. Sigur se gaseste o modalitate de a le importa la preturi mai mici. Repet, toate acestea la volume mari de marfuri. Deci companiile romesti vor cumpara si mai ieftin si vor vinde mai iefin. Insa pretul final va fi mai mare decat cel real. Ce vreau sa zic prin acest articol: eu nu condamn campania de Black Friday lansata de magazinele romanesti, dar ideal ar fi ca la noi sa fie mereu Black Friday.
Cat castiga magazinele de Black Friday ?
Daca privim aceasta campanie din alt punct de vedere, cel al companiilor, atunci intelegem fenomenul. Black Friday a aparut la americani ca o modalitate prin care magazinele isi reglau balanta in zilele premergatoare sarbatorilor de Craciun. Astfel, prin volume mari de vanzari, firmele reuseau sa-si regleze balantele incat sa ajunga pe 0 (zero) sau chiar sa faca profit, fiind stiut ca de sarbatori toate lumea cheltuieste mai mult. Asadar, campania de Black Friday e facut spre bunastarea companiilor si mai putin a clientilor. Asa ca sa nu va mirati daca unele produse isi vor mari pretul cu ceva timp inaintea zilei de 29 noiembrie, ziua de Black Friday, pentru ca atunci sa revina la preturile normale sub pretextul unor mari reduceri. Asta la romani, ca noi punem botul la orice ni se arunca. Dar chiar si asa, romanul e multumit ca poate cumpara mai ieftin in ziua de 29 noiembrie, desi ca principiu tot suntem trasi in teapa, cu mici exceptii.
Ce magazine participa la black friday 2013 ?
Evident eMag nu poate lipsi la Black Friday, ca ei au lansat conceptul in Romania. Tinand cont ca anul acesta si-au extins portofoliul de produse precum si noua platforma de comert online prin includerea altor firme colaboratoare, ma astept ca eMag sa aiba cea mai diversificata oferta de Black Friday. In rest, pana acum si-au mai anuntat prezenta PcGarage, F64, evoMag, Sigmanet, Koyos, QuickMobile. Dintre retaileri probabil ca nu vor lipsi Flanco, Altex si Domo. Iar aceasta lista o voi actualiza cand mai gasesc si alte magazine ce participa la campanie.
- Carrefour
- BikeExpert.ro (pentru pasionatii de biciclete si accesorii)
- Ford.ro (da, producatorul de masini)
- QuickMobile.ro
Ziua de Black Friday este pe 22 noiembrie
Later Update: alte magazine ce participa la Black Friday si care probabil vor avea reduceri consistente:- Carrefour
- BikeExpert.ro (pentru pasionatii de biciclete si accesorii)
- Ford.ro (da, producatorul de masini)
- QuickMobile.ro
astept sa vedem ofertele... desi nu cred ca vor fi mari surprize....
RăspundețiȘtergereSurprize sunt deja, ca au marit preturile :-))
Ștergere