08 decembrie 2013

Despre 1 decembrie si politica

mancare 1 decembrie ziua nationala parada
Nu stiu daca ati observat dar actualul regim tinde catre perfectiunea propriei imagini. Parada de 1 decembrie a fost cea mai mare din ultimii 20 si ceva de ani. De ce acum, cu ce ocazie? Avem bani de aruncat, tare o duce bine si noi nu stim? Nu cred, ba dimpotriva. Avem o groaza de probleme ce sunt ignorate si amanate pana cand se vor rasfrange tot in capul nostru. Peste tot in Romania au fost parade militare insotite de petreceri campenesti cu fasole, sarmale si carnati. Alaturi de traditionalele vin fiert si tuica. Totul din mila nemasurata a autoritatilor. S-a intrebat cineva daca romanul de rand se poate implica in aceste petreceri, daca poate da o mana de ajutor? 

Poate omul de rand are si el ceva de aratat, poate ca vrea sa contribuie la o petrecere civilizata ce-i va ramane in gand pentru multi ani. De ce mereu trebuie sa avem cozi, inghesuiala, fum si altele? De ce trebuie sa asistam la petreceri si parade jalnice ce uneori nu ne repezinta. Festivitati culinare putem avea tot timpul, nu doar de ziua nationala. Tehnica militara avem ce-i drept insa nici pe departe  nu se ridica la nivelul celorlalte tari NATO. Atunci ce este reprezentativ pentru tara noastra de 1 decembrie? Poate putina istorie, ceva rememorari de evenimente si reconstituirea unor actiuni din razboaiele purtate de romani. Ceva simbolic cu oameni, uniforme si arme ale epocii. Peste tot se refac asemenea actiuni militare si sunt mai mult decat educative si impresionante pentru publicul tanar. Cateva randuri de istorie scrise pe o foaie si distribuite fiecaruia cu ocazia zilei de 1 decembrie ar face ca tot romanul sa cunoasca si sa inteleaga pozitia geopolitica a Romaniei in perioada intrerbelica si nu numai. Si ma refer la adevarata istorie, cu bune si rele, nu ce ne-a fost bagat pe gat de catre regimul comunist prin vechile manuale de istorie. 

In lipsa acestor lucruri noi avem carnati, fasole si ceva tehnica militara care nu au nici o legatura cu istoria sau cu unirea. Altceva era daca vedeam echipamente militare din razboaiele purtate de romani. Stiam cu siguranta ca au contribuit la faurirea neamul nostru, era o mandrie sa vezi in ce fel au luptat bunicii nostri. Dar asa, cu dotarile din zilele noastre, nu stiu daca e vreun motiv de mandrie. Nu ai de ce, din nici un punct de vedere. Si repet, carnatii si fasolea le putem avea tot timpul anului, nu e musai sa le etalam de ziua nationala. Chiar nu mai are nimeni initiativa in tara asta? De 23 de ani vedem aceleasi parade jalnice: romanul de rand admira niste soldati, apoi mananca si bea, eventual mai huiduie si ceva politicieni care s-au incumetat sa-si arate fetele la eveniment. Asta ca sa castige ceva electorat ca uite doamne ce nu fac ei pentru romani. Iar prostii pun botul, ca evenimentul oricum e organizat tot din banii nostrii. Dar nu-i bai, carnati si tuica sa fie ca restul nu mai conteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL