21 ianuarie 2014

Pe noi cine ne salveaza ?

accident avion medici doctori iovan
Cu siguranta toata lumea e la curent cu tragicul eveniment in care si-au pierdut viata un pilot si o tanara studenta la medicina. Lucrurile sunt simple: un avion s-a prabusit intr-o zona de munte iar interventia salvatorilor a fost mult ingreunata de vreme, autoritati, erori tehnice sau de comunicare, s.a.m.d. Si raman cu trista senzatie ca nimeni nu va raspunde de aceasta situatie. Pentru a cata oara? Bine, cautam vinovatii dar nu stim cine sunt ei. Eu nu-mi propun sa acuz pe nimeni, fiecare si-a facut treaba asa cum a stiut. Zic asta pentru ca in ultimele 24 de ore au fost atat de multe informatii contradictorii incat acum nici nu mai stii care erau adevarate si care false. Deci e prea devreme sa ne dam cu parerea cine ar fi vinovat.

Desigur, exista o groaza de ipoteze: serviciile nu au comunicat pozitia exacta, au fost greseli de comunicare, nu a existat o coordonare a tuturor informatiilor, etc. Pararea mea este ca a fost haos general: ranitii erau in stare de soc si nu stiu cat de eficient au comunicat cu echipele de interventie iar de cealalata parte echipele de interventie erau ghidate aiurea. Culmea, un localnic a avut inspiratia sa-si puna creierul la treaba si sa presupuna ca avionul ar fi lovit unul din varfurile muntoase din zona si nicidecum nu ar fi cazut la vale. Asa ca a mers in varful muntelui si de acolo a inceput cautarile. Si a avut succes. Merita tot respectul!

Mie unul mi-e greu sa cred ca in toata Romania nu se gasea o solutie tehnica de a gasi cativa oameni pe un munte nu chiar atat de inalt, ce-i drept intr-o locatie greu accesibila. Intrebarea care ramane: daca maine pica un avion in muntii Fagaras, in cat timp gasim supravietuitorii? Sau, daca maine doamne fereste vine un cutremur si cad blocurile prin Bucuresti, trebuie sa comunic singur coordonatele GPS si eventual grosimea stratului de moloz de deasupra?

Oricum, ce am invatat din aceasta experienta? Daca suni la 112 de pe munte, s-ar putea sa nu ai noroc. Asa ca daca mergeti pe acolo e bine sa aveti numarul de la salvamont. In plus, cred ca toata lumea stie sa afle coordonatele GPS ale telefonului din dotare. Daca nu, acum e momentul sa aflati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL