Eu sunt un impatimit al berii, in special berea nefiltrata. Nu le neglijez nici pe restul, brune, negre sau blonde. Imi plac si cele negre nefiltrate sau cele aramii, atat romanesti cat si straine. Pot sa zic ca le-am incercat pe toate. Am fost in Cehia si Belgia unde am baut beri adevarate, de la mama lor. De departe cele mai bune sunt cele cehesti mai ales ca sunt si ieftine acolo la ei in tara. Ei bine acestea romanesti nu se apropie nici pe departe de cele straine. Dar nici noi nu stam mai prejos.
Incep cu o mica precizare. Exista multe beri pe piata romaneasca, iar eu le grupez in trei categorii:
Prima categorie sunt berile cu specific romanesc produse in Romania. Le stiti cu totii, acelea consacrate pe care le vedem in toate magazinele si pe toate posturile de televiziune. De exmplu: Bergenbier, Ursus, Timisoareana, etc.
A doua categorie sunt berile straine dar produse in Romania sunt licenta internationala. Cel mai elocvent exemplu care imi vine in minte este Grolsch. La un moment dat erau disponibile pe piata sortimentul la doza (produs in Romania) si cel la sticla de 0.45 litri. Acesta din urma era importat din alta tara. Acum ambele sunt produse in Romania. Acelasi exemplu il gasim si la Staropramen. Exista un sortiment premium produs in Romania dar mai nou au aparut pe piata si cele produse in Cehia pentru export. Sunt dementiale! Ati baut vreodata o bere Staropramen nefiltrata?!
In fine, a treia categorie sunt berile produse in strainatate si importate in Romania. Le stiti cu totii, cele nemtesti fac legea. Dar sunt si alte natii, iar ca exemple: Schneider TAP1 pana la TAP7, Paulaner, Weihenstephaner, Hacker-Pschorr sau preferata mea Oettinger nefiltrata (e mai ieftina).
Bun, pe langa aceste beri minunate mai sunt si cateva romanesti care merita atentia noastra. Sunt bune, pe unele dintre ele le-am incercat si le voi descrie in continuare. Repet, ma refer la berile romanesti nefiltrate pentru ca acestea ma pasioneaza pe mine.

Nenea Iancu este o bere nefiltrata la sticla de 0.5 pe care o gasiti in majoritatea supermarketurilor din Romania. Este dulceaga, asa cum trebuie sa fie o nefiltrata, culoarea putin inchisa dar un pret pe masura. Chiar prea mare pentru un asemenea sortiment, zic eu incomplet, si cu siguranta mult sub cele straine dar comparabila la pret cu acestea. Marele avantaj al ei este ca o gasim peste tot.
Doua sortimente impresionate sunt cele oferite de Fabrica de Bere, Terapia Gold si Platin la sticle de 0.5. Chiar sunt invidios ca nu le-am incercat pentru simplul motiv ca se vand in Timisoara sau in locurile adiacente. In Bucuresti ajung mai greu, probabil doar pe comanda. Oricum sunt scumpe dar, zic altii, se merita!
Urmeaza inca doua sortimente ce poarta un nume cu traditie in Romania, Ciuc si Ursus. Ei bine, am intalnit aceste beri nefiltrate la draught, adica la halba. Ciudat este ca nu se produc la sticle sau la doze sau cel putin nu le-am intalnit eu. In schimb cele la halba le puteti intalni in diverse localuri dar au si preturi pe masura. Ca pret nu pot sa le evaluez la adevarata lor valoare pentru ca fiind cumparate din localuri/baruri/restaurante nu stiu cat este adaos-ul, dar cu siguranta sunt peste celelalte sortimente ale acelorasi producatori.


Update 1:
Am gasit inca un model de bere romaneasca nefiltrata: Argus. Se vinde la Lidl in toata tara, deci este disponibila tuturor romanilor. Este si ieftina, aproximativ 2 lei, insa nici gustul nu e chiar atat de bun. As putea zice ca e pe masura pretului. Totusi am vazut si beri mai proaste, chiar la un pret mai mare! In comparatie cu celelalte beri nefiltrate cred ca se aseamana undeva cu Ciuc sau Ursus la halba cu mai putin acid, dar la un pret mai bun ca acestea din urma.
Update 2:
Am mai gasit cateva beri nefiltrate romanesti.
Sikaru, este o bere artizanala, nefiltrata, cu un gust usor dulceag dar fara alte arome sau ceva mai special. Acest sortiment poate fi gasit in magazinele Mega Image la un pret de aproximativ 7 lei. Avand in vedere cantitatea de doar 0.33 pot sa apreciez ca pretul este cam mare. Gustul nu avantajeaza aceasta bere, nu mi se pare mai buna decat Nenea Iancu care este si mai ieftina.




Berea "Nemteana" nu se produce la Piatra Neamt ci la Roman, iar berea "Sara" se produce la Valiug in Banat
RăspundețiȘtergere