11 decembrie 2014

Uite d'aia nu merg treburile in Romania

marime blugi
Plec de la o problema de care m-am lovit de curand. Ceva banal, se poate intampla oricui. Chiar am ramas cu un gust amar dupa ce am evaluat putin situatia. Vroiam sa-mi cumpar o pereche de blugi. De obicei imi iau modele "slim" dar daca arata bine pe mine cumpar orice. Singura cerinta e sa fie pe masura mea, adica 30 pe lungime si 32 pe latime. Atat port eu! Eh, si cu masurile astea in gand am plecat prin magazine. Branduri consacrate, firme de firme, toti aveau masurile de lungime de la 32 in sus. Adica cum? Cum poti sa ai masura cea mai mica 32 cand eu la o inaltime de 170 port masura 30? Sa inteleg ca magazinele din Romania ignora toti barbatii ce au sub 1.70 metri? 

Intr-unul din aceste magazine am primit si explicatia acestei probleme: chipurile nu se mai fabrica masura 30 pe lungime, bla bla, pentru ca acum se pot scurta blugii. Dar ce, pana acum nu se puteau scurta? Ok, si daca se pot scurta eu de ce as cumpara blugi din magazinul tau daca dupa aia trebuie sa mai fac un drum la croitor sa mi-i scurtez? Mai platesc si ceva in plus. Aa, daca mi-i scurtai tu in magazin in momentul cumpararii era altceva. Eu unul as fi preferat sa astept 10 minute in magazin pentru scurtare. Dar cine sa o faca? Ca n-am incredere in domnisoarele acelea tinere din magazine care de obicei sunt angajate in functie de marimea sanilor si a fundului. Chiar si pentru scurtarea unei simple perechi de blugi ai nevoie de cineva cu experienta, daca vrei sa mearga repede si bine. Deci, de ce naiba mai vinzi blugi daca eu trebuie sa mai fac un drum pana la croitor ca sa-i port? 

Revenind la problema mea, am fost prin 4-5 magazine dintr-un mall si nici unul nu avea masura 30 pe lungime la blugi. Bine ca in schimb avem masuri de 32 pe inaltime dar 40 pe latime (aveau chiar si mai mult). De parca noi, romanii, suntem obezi din nastere! Astea sunt masuri de americani, ca aia dezvirgineaza fastfood-urile in fiecare zi, la orice ora. Asa ca tu, firma straina, vii in Romania cu produse pe marimea altora. Stim bine ca romanii nu au o medie prea mare a inaltimii, nu ne comparam cu nordicii, cu africanii, s.a.m.d. Atunci de ce vii cu haine ce nu se potrivesc romanilor? 

Ba mai mult de atat o mare parte a hainelor sunt produse in Romania. Nu stiu daca si blugii! Dar daca tot produci hainele aici nu ar fi normal sa le faci tot pentru oamenii de aici? Macar o parte din productie, ca sigur vinzi si aici. Ba chiar vinzi la suprapret, asta o stim cu totii. Platim numele brandului, deoarece costul de productie nu este nici macar jumatate din costul de vanzare. Acestea fiind zise, sa inteleg ca firmele consacrate prin mall-urile din Romania nu sunt in stare sa produca ceva pentru romani? Pai ce, credeti ca mai cumpar ceva de la voi? Am sa merg doar acolo unde sunt respectat!

Si daca tot vorbim de respect, hai sa lamurim si ce inseamna acest lucru. Atunci cand cumpar o haina ma astept sa gasesc la ea marimea (in standarde romanesti si europene), pretul si compozitia. Toate acestea in limba romana. Spre exemplu eu nu cumpar nici o pereche de blugi care nu are mentionata marimea , lungime respectiv latime. Ma doare undeva ca imi afisezi masura 32, de parca eu stiu la ce se refera! Imi zici "M", dar acest lucru corespunde unei plaje variabile de masuri. Nu e normal sa-mi afisezi si conversia din alte standarde? Asa e normal, zic eu, si asta ma astept sa gasesc la o haina. Altfel n-o cumpar. Plus ca hainele trebuie sa fie frumos grupate in magazin, in functie de stoc, model si marime. De ce zic stoc? Pai am fost surprins ca produse de acelasi model sa aiba informatii diferite pe eticheta. 

Cat despre blugi, exista cel putin un singur magazin care are in stoc blugi pe masura mea: C&A. Nu vreau sa-i fac reclama, dar cand intru acolo si imi aleg o pereche de blugi parca stiu dinainte cum va arata pe mine. Asta pentru ca au masura (lungime, latime), tipul (slim, normal, large) si pretul plus reducerea. Ca de obicei iau de la reduceri! Uite ca se poate sa avem si haine pe masura noastra! Daca vrei si ghidurile marimilor le gasesti pe acolo afisate printre rafturi, sa stie omul ce sa aleaga. Vrei haine de bebelusi? Pune naibii informatiile legate de varsta si echivalentul in dimensiunile fizice. Apropo de asta, ele sunt afisate la C&A.

Haterii ar zice ca pentru asta s-au inventat cabinele de proba, sa te imbraci cu haine si sa vezi cum iti sta. Doar ca timpul costa. Nu e frumos sa alegi un singur produs iar probarea lui sa-ti dea convingerea ca intr-adevar se potriveste, in loc sa alegi 4 produse si sa blochezi o cabina de proba pentru 10 minute sau mai mult? Acum inteleg si eu pentru ce magazine ca H&M sau Zara au zeci de cabine de proba! Sa pierzi timpul aiurea proband haine si astepand la coada pentru probare. Ca pana la urma tot cumperi, ceva din jur tot te atrage! S-o numi ea "startegie de marketing" dar parca prea a bataie de joc la adresa clientilor. Cat despre facut un cadou cuiva, o haina sa zicem, nici vorba. Te joci cu focul!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL