07 martie 2015

Google se apara de "roboti"?

google captcha
Am reusit sa fac o chestie dubioasa, lucru care nu mi s-a intamplat pana acum. Poza alaturata zice am cautat prea repede sau prea des pe Google. Mai exact am dat si eu ca tot omul un "search"pe internet iar motorul de cautare m-a suspectat ca sunt un "bot" automatizat ce executa comenzi repetate. Ce-i drept s-a intamplat de pe tableta, nu am reusit sa reproduc "eroarea" si pe desktop. Si tableta nu-i vreun OZN care sa zburde atat de repede pe internet incat sa ma suspecteze aia. E prima data cand vad asa ceva, si prima data cand Google imi baga "captcha" (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) ca sa merg mai departe. Am incercat sa evit codul printr-un refresh dar degeaba. Mi-a bagat din nou verificarea. Nici o problema, m-am conformat si am trecut mai departe. Cert este ca nu s-a mai repetat de atunci. Si sper sa ramana asa, adica un incident izolat.

Totusi, e bine sa fii informat cand intampini asa ceva. Ce poate inseamna acest mesaj de la Google: "Our systems have detected unusual traffic from your network"? Pai in primul rand poate stii despre ce-i vorba, poate folosesti benevol un soft care face asa ceva. Atunci nu mai e cazul sa citesti aici. Daca totusi nu stii despre ce-i vorba iar intamplarea de mai sus se tot repeta, iata ce poate fi (conform sfaturilor de la Google):
  • Verifica-ti calculatorul de malware, un fel de software cu intentii ascunse, adica nu face ce crezi tu ca face,  sau face chestii ascunse. Foloseste un antivirus pentru asta!
  • Daca calculatorul tau este ok atunci poate e de vina un alt calculator din retea. Ca doar aveti acelasi ip iar Google te trateaza la comun, adica dupa ip-ul extern.
  • Poti incerca resetarea routerului sau a modemului.
  • Suna un prieten?! 
Oarecum off-topic, oare mai sunt eficiente codurile "captcha", in conditiile in care recunoasterea grafica a atins cote inimaginabile? Cat de eficient este un asemenea mecanism daca exista algoritmi capabili de recunoastere faciala, voce sau chiar mediu inconjurator. Se impiedica de un banal text?

Later Edit: Am identificat si calculatorul din retea cu probleme, l-am dezinfectat si apoi am instalat windowsul pentru ca virusul mi-a busit cateva servicii pe care nu le-am putut aduce inapoi in nici un chip. Era vorba de serviicile de securitate, windows update si inca cateva conexe fara de care cele mentionate la inceput nu pot functiona. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL