17 martie 2015

Incompetenti la nivel inalt

eroare anpc Marius Alexandru Dunca

Se da o bucata de stire de aici, unde un anume Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), declara cele de mai jos:
"Am observat, in ultima perioada, o campanie din partea unor IFN-uri cu dobanda anuala de 4.000% - 5.000% pe an. Asta ce inseamna? Iau 1 euro şi dau 5.000 de euro inapoi dupa un an. Daca iau 10 euro dau 50.000 de euro, iar la 100 de euro imprumutati trebuie sa dau o jumatate de milion de euro la finalul anului."
Citind aceasta stire am ramas cu un gand amar. Si nu e vorba de nenorocitul ala de credit care ne sufoca constiinta, ci de afirmatia sefului ANPC, de incompententa de care da dovada si care pune la indoiala capacitatea sa functionala de a judeca anumite fapte si de a lua masurile necesare. 

Daca in urma declaratiei de mai sus seful ANPC se duce peste firmele respective sa dea de pamant cu ele, convins fiind de sumele si dobanzile pomenite de el, atunci ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte de a actiona. In primul rand daca iei credit 1 euro si ai dobanda 100% pe an, platesti tot un 1 euro dobanda. Daca ai dobanda 1000% atunci platesti 10 euro. Iar daca ai dobanda 5000% atunci dobanda este de 50 de euro, nicidecum 5000 de euro asa cum pomeneste Marius Alexandru Dunca.

Stirea e cu mult mai trista prin faptul ca nici un jurnalist nu s-a prins de eroare. Am urmarit subiectul pe mai multe site-uri si nimic din partea editorilor. Doar cateva comentarii, foarte putine de altfel, atrageau atentia ca s-a comis o greseala grosolana de calcul matematic si economic. Si retineti, omul ala se presupune ca reprezinta interesele cetatenilor! Daca asa stie el sa ne reprezinte atunci e vai si amar de noi. 

Bun, partea nasoala abia acum incepe. Declaratia aia a fost facuta in cadrul conferintei "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare" unde, presupun eu, au participat oameni din domeniul respectiv. Si nici unul nu si-a dat seama de eroare? Trist!

Astia sunt oamenii care ne coduc. Ca fapt divers si putin off-topic, crema politicienilor si conducatorilor institutilor statului au dosare penale, unii au ajuns deja in arestul politiei, altii probabil sunt pe drum. Cei care raman ori sunt incompetenti, ori n-au fost prinsi inca. Foarte putini la numar isi merita pe deplin functiile. Ar trebui sa ne mai mire ceva?

Desigur, mai exista si posibilitatea ca stirea sa fie eronata, dar pana la proba contrarie tind sa cred ca jurnalistii au stiut sa asculte si sa redacteze corect inregistrarea discursului.

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL