02 aprilie 2015

Vanatoarea ANAF este benefica!

anaf

De cateva saptamani fierbe internetul de asa-zisele abuzuri ale ANAF. Nu are rost sa enumar cazurile prezentate in presa, care ulterior s-au dovedit a fi exagerari de prost gust sau incompetenta jurnalistica. Cert este un singur lucru: ANAF a bagat frica in comercianti. E un lucru bun zic, de mai bine de doua decenii incercam sa combatem evaziunea fiscala si nu reusim. Poate a venit momentul acum. Daca romanii nu invata de buna voie atunci si cu frica e bine. In zilele noastre oricine isi face un butic sau un local se imbogateste peste noapte: nu plateste taxe la stat, fara carti de munca, salarii la negru, asigurari de sanatate lipsa, s.a.m.d. Toate aceste lucruri trebuie sa inceteze!

Desigur, nu micii comercianti sunt problema. Toata lumea insista ca cei mari nu patesc nimic. Poate ca da, poate ca nu! Eu va contrazic: daca lucrurile merg asa cativa ani de aici inainte atunci se schimba lucrurile. Mentalitatea romanului se va schimba. Vei fi aratat cu degetul daca incalci legea. Vrand, nevrand, si cei mari vor renunta la evaziune si vor intra in legalitate. Efectul de turma poate fi si pozitiv, nu doar negativ!  

Pe vremuri exista "militia economica" care baga spaima in orice roman. Daca aveai ceva de valoare erai expus. Si atunci se mergea tot la pont, erai turnat de vreun vecin. Daca erai vazut ca intrai in bloc cu un televizor sau ceva mobilier mai aspectuos, cu valuta sau mancare scumpa, erai imediat parat la militie. Si acum la fel se intampla, doar ca se numeste "denunt" sau "sesizare".

De-a lungul anilor am vazut multe nereguli, insa brusc s-a schimbat ceva. Am vazut simigerii care emit bonul fiscal, vanzatori care alearga dupa tine sa-ti inmaneze bonul daca ai plecat in graba, case fiscale ingrijite si expuse la vedere pentru usurinta in folosire, si multe altele.

Desigur, vor fi si nemultumiti care vor condamna actiunea ANAF, deoarece le-au inchis localurile pentru sume modice. Da, in ziua cand ai fost prins poate a fost suma modica, dar in restul zilelor ai furat de ai spart! Acesti comercianti uita un lucru important: inspectorii ANAF merg la "ponturi" si abia dupa ce si-au facut temele. Asa ca orice plangere ulterioara nu are sens. Nu neg ca pot exista si greseli din partea ANAF dar sunt convins ca sunt foarte putine.

Premierul Victor Ponta a dat putin inapoi cu aceste actiuni ale ANAF: a marit amenzile dar si sumele pentru care se poate suspenda activitatea comerciantului. Nu stiu daca e bine ce a facut aici, dar sa vedem efectul in timp. Important este un singur lucru: nu amenzile sunt solutia, nu banii colectati din amenzi ci schimbarea mentalitatii romanilor. Masurile dure precum suspendarea sau inchiderea activitatii le vor deschide ochii romanilor. Un timp vom suferi, dar in cativa ani totul va fi istorie. 

Amenzile le tot experimentam de multi ani si n-au rezolvat nimic. In plus nici nu avem bani sa la platim: salarii mici, profit mic, dupa posibilitati. Se cer masuri mai drastice, poate atipice, ceva care sa baga frica in oameni!

Avem ca exemplu amenzile de circulatie: incalcam legea cu buna stiinta si ne plangem ca sunt amenzile prea mari, iar salariile mici. Ca si cum am fi nascuti sa incalcam legea atunci cand suntem la volan! Iar accidentele s-au inmultit. Repet, nu amenzile sunt solutia nici in acest caz. Daca s-ar introduce pedeapsa suspendarii dreptului de a conduce pe multi ani, poate pe viata, atunci sigur am vedea efecte semnificative.

In concluzie, zic ca suntem pe drumul cel bun: dreptatea si corectitudinea nu vin de buna voie, dar se invata  "in mod natural" sau cu forta (daca e cazul).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL