07 mai 2015

Carduri in locul bonurilor de masa

card bonuri de masa

La un moment dat auzisem in presa un zvon cum ca bonurile de masa vor fi migrate pe carduri bancare. Sa nu mai stai cu pachetul de hartie dupa tine. Mai bine un card pus in portofel dar care sa aibe aceeasi valoare cu bonurile de masa, cele clasice pe hartie. Intre timp zvonul a devenit realitate, partial, pentru ca eu tot bonuri de masa pe hartie primesc.

Nu stiu cat de eficiente mai sunt aceste bonuri de masa dar sunt un plus la salariu, deci nu ma plang. Cert este ca principala lor functionalitate nu prea se respecta, adica achizitia de produse alimentare. Eu unul imi cumpar fara probleme bere cu alcool si fara alcool. N-am incercat tigari pentru ca nu sunt fumator. Ideea este ca pot sa cumpar lejer alcool, foarte putine magazine punand interdictie in acest sens. Atunci care mai este utilitatea bonurilor de masa? Repet, ce-i in mana nu-i minciuna, e un beneficiu bine venit pe langa salariul lunar.

In fine, de ce ar fi bine sa mutam bonurile de masa de pe hartie pe card:
  1. Protejam mediul inconjurator, mai putina hartie inseamna mai putini copaci taiati (cel putin teoretic).
  2. Nu mai exista riscul sa rupi aiurea bonul de masa si sa devina inutilizabil, precum cel din fotografie.
  3. Ne miscam mai repede atunci cand platim: nu mai stam sa rupem fila cu fila sau, mai rau, sa-i dam casierei carnetul sa rupa ea filele. Nu mai vorbesc ca anumite bonuri trebuie semnate s.a.m.d.
  4. Fiind un instrument digital se pot pune restrictii atunci cand cumperi produse din magazine. Ai luat alcool, primesti "reject" cand vrei sa achiti.
  5. Rezolvam pentru totdeauna problema restului la bonul de masa, faptul ca nu primim nici un  rest. Esti obligat sa cumperi peste valoarea bonului de masa si sa pui diferenta "cash". 
  6. Revin la punctul 2, e stresant sa arunci 9.35 lei la gunoi doar pentru ca s-a rupt aiurea si nu se mai vede codul de bare complet.
  7. Din punctul de vedere al magazinelor cred ca decontarea s-ar face mai rapid si mai usor din mediul digital si/sau online in loc de trimiterea spre decontare la companiile emitente.
Pana departe e cale lunga. Emitenti de bonuri de masa au trecut la versiunea "electronica", adica carduri emise in parteneriat cu MasterCard sau Visa. Deci, cand renuntam definitiv la hartie?

Pana atunci aveti grija cum rupeti bonurile de masa, sa nu patiti precum in imaginea de mai sus! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL