03 iunie 2015

Starea litoralului romanesc


litoral romania

Recent am facut o escapada pe litoralul romanesc, prin Eforie Nord. Vremea pe litoral a fost superba, nici calda, nici rece iar apa marii potrivita pentru scaldat. Situatia era urmatoarea: doream 2 nopti de cazare la sfarsitul lunii Mai, inceputul lui Iunie (asta ar insemna extrasezon, deci preturi mai mici). Avand in vedere experientele anterioare de pe litoralul romanesc am sa prezint asteptarile mele, inainte de plecarea de acasa, dar si cele gasite la fata locului in Eforie Nord.


Ofertele de cazare pe litoral sunt deficitare.

Am stabilit data plecarii, urma sa gasesc si un loc de cazare pe litoral. Am cautat pe internet cateva oferte de cazare in Eforie Nord si am sunat la 2 hoteluri preferate de mine. La unul nu mi s-a raspuns la telefon iar la cel de-al doilea am avut o surpriza: desi gasisem oferta lor de cazare pe mai multe site-uri de profil mi s-a comunicat la telefon ca hotelul nu este deschis si se asteapta mesajul unei agentii cu care colaborau ei (ulterior in statiune am constatat ca hotelul respectiv era inchis). 

Acelasi hotel care acum era inchis, in urma cu cativa ani imi refuza cazarea pe o singura noapte, doar de la 2-3 nopti in sus acceptau. Ori in aceste conditii se asteapta ei sa aibe clienti fideli? Nu zic ca nu au deloc, dar pot avea mult mai multi. Nu asa se face marketing, nu cu anunturi senzationale cand tu ai hotelul inchis. Nici cu mofturi la cazarea pe o singura noapte. 

Da, a existat hotel care mi-a oferit cazare pe o singura noapte. Acum nu mi-au raspuns la telefon. La fata locului in statiune am constatat ca era si acesta inchis. Diferenta este ca acest hotel nu avea publicata nici o oferta pe internet, insa eu din obisnuinta am fost si i-am cautat. Pacat ca era inchis!

Pensiunile si hotelurile nu stiu sa-si promoveze ofertele de cazare pe litoral

Nu poti sa faci turism daca nu-ti faci cunoscuta oferta de cazare, mai ales pe litoral unde sunt mii de vile, pensiuni si hoteluri. Daca vrei sa vina clientul trebuie sa-l atragi cumva. Dar aici sunt multe de spus. Prima observatie ar fi aceea ca nimeni, nici pensiune si nici hotel unde am fost eu cazat, nu mi-a cerut o adresa de email unde sa-mi trimita oferte promotionale in viitor. 

Incepe sezonul si nu ai clienti? Cum ar fi sa le trimiti fostilor clienti un email cu oferta ta? Daca nu stiu de ea poate se cazeaza in alta parte. Daca oferta este irezistibila poate se gandesc sa vina pe litoral desi ei vroiau sa plece la munte. Ideea este sa-ti faci cunoscuta oferta iar vechii clienti au un potential ridicat de revenire. Asta daca au fost multumiti de vizita anterioara.

Daca nu revine nici unul poate ar fi cazul sa te intrebi cu ce gresesti!

Cum imi era lene sa dau telefoane aiurea am decis sa caut cazare la fata locului. In cazul meu, fiind extrasezon, nu ma asteptam sa gasesc multe locatii de cazare pe litoral. Dar totusi, daca ai deschis, de ce nu pui si o pancarta la vedere? Sa vada turistul ca ai locuri de cazare! Eu ma plimbam prin Eforie si ma uitam la toate casele si hoteluri sa vad anunturi, eventual si un pret de cazare pe noapte. Sincer, acolo unde am vazut primul pret m-am si cazat. Ideea e, pune anuntul la vedere sa vada turistul unde exista locuri de cazare. Mai ales daca vine cu masina! Puteam sa mai caut si alte oferte mai ieftine dar ma grabeam sa ajung pe plaja, asa ca m-am cazat la primul loc unde am vazut un anunt corespunzator: camera libera, telefon, pret! E atat de greu?!


Litoralul romanesc nu este gata sa-si primeasca turistii

Pot sa afirm ca litoralul din Romania este mereu luat prin surpindere. Nu stiu cum se prezinta alte litoraluri, ex. litoralul bulgaresc sau litoralul grecesc, dar al nostru la inceputul lunii iunie este in reconstructie (cel putin in Eforie Nord): faleza era in curs de betonare, caile de acces erau jalnice spre inexistente iar localurile inchise. Pe plaja lipseau cosurile de gunoi si banalele sezlonguri cu umbrelute, dar acestea erau in curs de amenajare. 

Anii trecuti situatia se prezenta asemanator atat in Eforie Nord cat si in Costinesti. Nici o surpriza!

Partea frumoasa a lucrurilor tocmai in asta consta. Fiindca au fost luati prin surprindere de noul sezon iar turistii lipseau, pe plaja nu se auzeau nici "manele" si nici tigani care sa vinda cate ceva. Spatiu din belsug pentru putinii turisti aflati pe plaja. Liniste si pace, nici o grija la lucrurile personale ca nu avea cine sa le fure: oamenii de pe plaja ii numarai pe degete.

Deci da, se poate sa asculti in voie sunetul valurilor si pescarusilor. Te poti scalda linistit in mare fara sa fii incomodat de ceilalti turisti, e loc in apa pentru toata lumea. Nici nu risti sa fii lovit de vreun tolomac cu skijetul.


Bisnitarii lipseau iar mancarea era diversificata.

Iarasi un lucru bun in aceasta perioada de extrasezon l-a reprezentat lipsa bisnitarilor care vand orice. Bun, erau deschise cateva tarabe cu suveniruri, dar cam atat. Nici vorba de ingramadeala, nici masini parcate aiurea, fara muzica si imbulzeala pe aleile comerciale. Din loc in loc gaseai cate o "autoservire" deschisa cu preturi rezonabile. 

Ba chiar aveai de unde alege, am preferat sa merg intr-un loc mai spatios unde puteai sa mananci linistit fara sa fii inghioldit de vreun scaun al vecinilor de la mesele alaturate. Plus ca am beneficiat si de mancare facuta pe loc, nu ca in alte locuri unde ti se punea direct din tava postata in vitrina. Deci se poate, autoservire cu mancare gatita la comanda dar in acelasi timp ieftina si buna. Repet, in extrasezon. Nu stiu cum vor sta lucrurile in mijlocul sezonului.


Ar fi util sa stii cum e vremea pe litoral.

Inainte de a pleca de acasa am studiat intens vremea pe litoral. Nu de alta, dar au fost multe schimbari meteorologice in ultima vreme, asa ca nu doream sa risc vreo racire a vremii sau o revenire a ploilor. Am studiat diverse site-uri de profil, toate internationale, AccuWeather.com sau Weather.com, si mi-am facut o impresie.

Am cautat si temperatura apei in Marea Neagra, la fel de utila. Am gasit o harta interesanta aici.

Dar la nivel local, al judetului Constanta sau al statiunilor de la Marea Neagra, n-am gasit nici un fel de informatie utila. Nici cum va fi vremea in urmatoarele zile, nici care e temperatura apei, nici care este starea plajelor de pe litoralul romanesc sau daca exista alge la mal.

Ma gandesc ca n-ar fi greu de monitorizat aceste informatii, de vreo primarie sau consiliul judetean ori de vreun site local de turism. Orice ar fi bine venit. Din pacate toate lipsesc cu desavarsire.

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL