02 iunie 2015

De ce romanii nu vor evolua niciodata?

turism in romania

Eram pe litoral zilele trecute, de Rusalii, si intr-o mica pauza de bronzat am urmarit un buletin de stiri al celor de la ProTv. Eu cautam starea vremii, eram curios cate grade sunt afara dar si in apa marii. Si ce sa vad la stiri:
"Pelerinajele la mormantul lui Arsenie Boca au crescut afacerile localnicilor.Pana luni seara, in zona sunt asteptati sa ajunga 100 de mii de pelerini"
Bun, nu-mi pasa de afacerile localnicilor si faptul ca evaziunea fiscala este in floare si fiecare vinde orice si oriunde. Vine a doua stire tot de la ProTv:
"Peste 20.000 de turisti isi petrec vacanta de Rusalii pe litoral." 
Dintr-o alta sursa am aflat ca au fost totusi 45.000 turisti pe litoral.

Pe bune? 45k de oameni merg in vacanta pe litoralul romanesc si de doua ori mai multi merg intr-un singur loc, la un mormant? 

O fi litoralul romanesc de rahat dar nici un mormant nu mi se pare prea atractiv. Si totusi romanii se arunca buluc la minuni, rugaciuni, pelerinaje si alte locuri sfinte. In general bani aruncati aiurea la diversi bisnitari. Includ aici si BOR care colecteaza tot ce se strange din locurile sfinte si nu plateste taxe sau impozite. Si atunci ne intrebam de ce nu merge turismul in Romania?

Pai merge, dar nu ne uitam noi unde trebuie. Nu la mare se face turism! Nici la munte! Incercati la morminte, biserici si manastiri. In general locuri care nu sunt taxate si impozitate. Si apoi ne plangem ca nu vin turistii in tara noastra. Macar daca banii aia ar ramane in manastiri, cele ctitorite cu multe secole inainte de infiintarea BOR si fara nici un merit al acestei "organizatii". Dar stim bine ca banii ajung in mega-catedrala neamului unde tot pe baza de taxe vom calca, in case si autoturisme de lux ale inaltilor preoti, sau alte bunuri. Vorba unui mare parinte "dai un ban dar stii ca merita".

"Haterii" ar spune ca litoralul romanesc nu merita preturile, nu se investeste nimic iar serviciile sunt de rahat. In mare parte asa e, dar credeti ca vizita la un mormant e mai atractiva? Nu am nimic cu chestiile religioase dar am ajuns sa vizitam morminte in loc sa ne relaxam la munte sau la mare, sa construim biserici in loc de spitale si scoli, sa impozitam micile afaceri cand BOR face averi pe spinarea credinciosilor si a autoritatilor care doneaza banul public, s.a.m.d. 

De altfel ne batem cu pumnii in piept cand vine vorba de ecologism, taierea padurilor si in general tot ce tine de natura. Dar nici vorba sa "vizitam" natura, iar atunci cand o facem incingem gratarele si aruncam gunoaiele pentru ca are cine sa curete. Doar platim taxe si impozite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL