31 iulie 2015

Bilete low cost, Wizz Air, Blue Air si Ryanair

bilete avion wizzair lowcost

Cu totii suntem in cautarea unor bilete de avion low cost insa in Romania nu avem prea multe optiuni la dispozitie. Principalele companii care ofera zboruri low cost sunt: Wizz Air, Blue Air si Ryanair. Intrebare: care este cea mai buna companie aeriana din cele trei?

Consider ca daca esti in cautarea unor bilete low cost atunci cu siguranta cauti un pret cat mai mic. Daca nu doresti bilete de avion ieftine atunci nici nu cauti curse low cost. Vei cauta de sigur marile companii aeriene cu zeci de facilitati si preturi pe masura. Daca vrei o companie low cost cu siguranta doresti cel mai mic pret. Restul nici nu mai conteaza!

Vrei masa? Nu cred ca doresti sa mergi cu low cost, desi companiile iti ofera suplimentar si acest serviciu dar cu extra cost. Vrei bagaj mare? Mai bine alegi o companie consacrata ce isi respecta pe deplin clientii, vezi British Airways sau Lufthansa. Bun, ma opresc aici desi exemplele pot continua pana la detalii amanuntite, gen amabilitatea personalului sau analiza feedback-ului primit de la clienti. Nu cred ca o companie low-cost se intereseaza daca tu, neica nimeni, ai calatorit in liniste si ai fost multumit pe deplin de serviciile primite. Vrei bilet ieftin de avion? Multumeste-te ca ajungi din orasul A in orasul B si atat.

Revin la companiile aeriene low cost ce opereaza pe teritoriul Romaniei. Am fost pus in ipostaza de a cauta un bilet ieftin intre doua mari orase din Europa, evident cu plecare din Romania. Am cautat imediat un low cost Bucuresti catre Londra, dus-intors. Vroiam sa gasesc cel mai mic pret posibil. Dintre cele 3 companii, aparent Blue Air oferea cel mai mic pret, urmat de Ryanair si Wizz Air. Realitatea a fost alta!

Da, Blue Air avea biletele cele mai ieftine la o simpla cautare. Dar cand intrai in detalii iti sarea inima din piept. Ca sa platesti biletul online (dus-intors) mai dadeai 20 de euro. Daca mergeai la banca scapai cu 10 euro. "Taxa administrativa" ii ziceau ei! La Wizz Air si Ryanair nu exista aceasta taxa.

Daca mai doreai un bagaj la Blue Air trebuia sa scoti din buzunar inca 25 de euro pentru fiecare zbor. Adica 50 euro daca vroiai bagaj dus-intors in cala avionului. Pentru mancare in avion nu mai zic, aproape 10 euro o portie de mancare in avion. Arata bine ce-i drept, dar eu vroiam un bilet de avion ieftin. De asemenea bagajul de cala se plateste si la Wizz Air si Ryanair. Ca fapt divers, la Blue Air sunt permise pana la 4 bagaje de cala pentru fiecare pasager iar la Wizz pana la 6 bagaje. Asa sunt optiunile pe pagina lor, nu stiu daca fizic e posibil in conditiile in care toti pasagerii si-ar lua cate 4 sau 6 bagaje.

Daca vrei sa-ti alegi locul in avion te mai costa cel putin 3 euro. Totusi ai posibilitatea sa nu-i alegi locul, nu te costa nimic, dar ramai cu impresia cu esti al nimanui si nu ai loc. In final iti vor da ei un loc. Similar si la Ryanair. Spre deosebire, la Wizz Air iti alocau ei un loc din oficiu iar daca vroiai sa-l schimbi plateai o taxa. Dar macar stiai ca ai locul tau, il vedeai in poza!

Bilete de avion ieftine din alte orase!

Am cautat bilete de avion Wizz Air Bucuresti - Londa si initial m-am crucit. In zilele cautate de mine erau cele mai mari preturi. Dupa care am inceput sa rafinez cautarea. Am zis sa incerc alte orase. Asa ca am gasit bilete la Wizz Air din Cluj, Timisoara sau Tg Mures, toate catre Londra. Erau mult mai ieftine decat cele din Bucuresti. Am adaugat si biletele de tren si tot plateam mai putin. Se merita, dar pierdeam o zi pe drum, jumatate la dus, jumatate la retur. Daca esti in criza de bani si e musai sa zbori atunci poti lua in considerare si plecarea din alt oras. Ideea este sa ajungi la destinatie atunci cand ai nevoie!

Zboruri in timpul saptamanii, nu in weekend

Daca zilele de plecare si intoarcere nu sunt fixe poti sa cauti biletele pe mai multe zile si sa alegi de acolo cea mai ieftina combinatie. In general biletele de avion sunt mai ieftine in zilele lucratoare, de luni pana joi, urmand ca vineri, sambata si duminica sa fie mai scumpe. De aceea e bine sa cauti zboruri in timpul saptamanii si nu in weekend.

Abonamente sau carduri de fidelitate

Un alt detaliu demn de luat in seama este ca Wizzair Romania ofera un discount pe baza unui abonament de membru anual. Platesti o taxa anuala si poti lua bilete la pret redus fata de cel standard. Nu e mult, dar e un plus fata de celelalte companii aeriene. Mai ales daca planuiesti sa zbori de mai multe ori pe an.

Achizitioneaza biletelor din timp!

Este binecunoscuta regula ca biletele achizitionate din timp sunt mult mai ieftine decat cele luate pe ultima suta de metri. Daca ai o vacanta planificata sau vei face orice sa zbori la data planificata atunci e recomandat sa-ti iei biletele din timp. Altfel nu stii ce lucruri neprevazute pot sa apara.

Atentie la serviciile pe care le doresti!

Atunci cand achizitionezi un bilet la o companie low-cost cu siguranta iti doresti un pret cat mai mic. Dar acest lucru depinde si de serviciile pe care le doresti in timpul zborului si inainte sau dupa. Daca vrei masa la bordul avionului + bagaje la cala + un timp scurt de la aeroport pana la hotel atunci ar fi cazul sa te uiti si la companiile obisnuite, nu cele low cost. La acestea din urma platesti suplimentar atat masa, bagajele si eventual transportul de la aeroport la hotel. Asta in conditiile in care cursele low cost nu aterizeaza pe aeroporturile principalele din marile orase europene. De asemenea daca pierzi un zbor legatura din cauza unei intarzieri, o companie low cost nu-ti va da nici o despagubire. Cel mult vei primi ceva daca ti-ai achizitionat o asigurare de calatorie in acest sens. Dar si aia costa! Pe cand o companie obisnuita (nu low cost) asigura aceste despagubiri in pretul normal al biletelor. Asa ca atentie la detalii!

Citeste cu atentie termenii si conditiile impuse de fiecare companie

E obligatoriu sa citesti cu atentie regulamentele de calatorie furnizate de fiecare companie in parte, asta daca nu vrei sa ai parte de surprize neplacute care s-ar putea sa te coste foarte mult: bagaje care nu corespund standardelor impuse (ex: un bagaj de mana prea mare poate fi taxat si cu 30 de lire la imbarcarea pe aeroportul din Londra), checkin eronat facut in graba (difera numele sau nu ti-ai ales tipul de bagaj corespunzator), conditiile in care primesti banii inapoi daca n-ai ajuns la avion si multe alte lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a calatori cu o companie low-cost.

In final am renuntat la Blue Air pentru simplul fapt ca aveau cel mai mare pret dintre cele trei companii. Am reuntat si la RyanAir pentru ca orarul de zbor nu-mi convenea deloc: cursele cele mai ieftine erau in mijlocul zilei iar eu vroiam sa ma intorc cat mai tarziu din Londra. In plus, RyanAir ateriza pe aeroportul Stansted din Londra, chiar nu gasisem nimic ieftin de calatorit pana acolo. In schimb WizzAir ateriza pe aeroportul Luton unde gasisem bilet de autobuz dus-intors catre Londra la doar 10 lire (bilet cumparat online cu 7-8 zile inainte de sosirea acolo).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL