09 septembrie 2015

Romanii in tara lor

A venit momentul acela cand toti romanii revin la origini, adica in tara lor. Din Spania sau Italia se intorc la locul de bastina. Si vin puhoi, unii istoviti si dornici sa se relaxeze in concediu. Altii vin sa-si vada rudele. Iar altii vin sa-si etaleze averea: "mertzane" si "bemveuri", jafuri ordinare si periculoase pe strazile patriei. 

Cum recunosti aceste specimene? Simplu, ii vezi parcati in statiile de autobuz, langa trecerile de pietoni si chiar pe ele, claxoneaza ca bezmeticii si merg cu viteza uluitoare. Toate acestea pe strazile laturalnice ale oraselor, locuri de altfel linistite si cu spatiu suficient pentru parcari (cu exceptia Bucurestiului desigur).

Astia sunt romanii, sclavi in tari straine dar stapani in tara lor. Nu le pasa de regulile de circulatie pentru ca Politia Romana e de tot rahatul si nimeni nu misca un deget. Sclavii nu incalca regulile prin alte tari ca altfel ar ramane fara masini, bani s.a.m.d. Aia nu le tolereaza rahatul si ii ard imediat la buzunare. Asa ca slavii devin regi in tara lor si fac tot ceea ce dincolo le este interzis. Pentru ca pot! Sau pentru ca sunt romani! Si apoi se plang ca tiganii le strica reputatia prin Europa.

Cum recunosti un astfel de roman? Il vezi cum parcheaza cu mandrie masina in fata blocului si o lasa acolo pana se termina "sejurul", cateva saptamani sau o luna. Pentru ca nu are bani de benzina sau motorina, dupa caz! Dar are masina si trebuie sa vada vecinii ca si-a cumparat masina. 

Sau parcheaza masina in statia de autobuz si declara cu mandrie ca autobuzul poate stationa si in strada, ca oricum nu-i circulata zona. Dar bolovanul nu se intreaba si unde coboara calatorii, ca in fata usilor autobuzului sta parcat jaful de masina ce obstructioneaza coborarea calatorilor.

Un astfel de roman e mandru si isi petrece toata ziua in bodega din apropierea blocului: face cinste la toti prietenii. Le da cea mai ieftina bere, sa scape de gura, lor in timp ce-si povesteste ispravile de peste hotare. Omite sa precizeze ca acolo munceste peste program, 10-12 ore pe zi, iar cand ajunge acasa e rupt de oboseala si imparte camera cu alti conationali.

Mananca ce gaseste mai ieftin prin supermarket, de gatit nu cred ca mai are timp, si in general pune deoparte mai toti banii pe care-i castiga: pentru familie, pentru masina, pentru prietenii din Romania atunci cand merg impreuna la bodega, s.a.m.d.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL