13 septembrie 2015

Am testat viteza Supernet 4G de la Vodafone

viteza supernet 4G vodafone
Pic 1. Viteza Supernet 4G 
Cei de la Vodafone au avut o initiativa indrazneata in acest weekend, au lasat toti clientii sa zburde in voie pe internet. Fara limite, fara monitorizarea traficului, fiecare a putut sa faca ce-i doreste inima. Evident ca in spatele acestei actiuni se ascunde si un interes al Vodafone, poate un test de "stres" al retelei, poate un nou serviciu pe calea 4G, poate o statistica a ratei de acoperire si de la folosire a retelei 4G in vederea optimizarii ei, s.a.m.d. 

Cert este ca n-am avut limite. Si a fost o buna ocazie sa pun in miscare aplicatia de Speedtest, de altel mare consumatoare de trafic la internet. Ca idee, am lansat 12 teste care au consumat 1.2 GB de date. In mod normal un astfel de test mi-ar fi consumat tot traficul de date din optiune, deci nu renta sa-l folosesc in alte circumstante. Asa ca mare atentie cand navigati pe internet la viteze 4G, puteti termina tot traficul de date in doar cateva minute!

Bun, am testat viteza Supernet 4G de la Vodafone. Ce am facut? Am folosit un terminal Orange Roya cu Android 4.4.4 si l-am pus la munca in diverse scenarii de test prin Bucuresti. Pare hilar dar am un terminal Orange Roya luat aproape "moka" cu Orange phone credit, deblocat la reprezentanta Orange, in care am bagat o cartela preplatita "4G ready" de la Vodafone.

Primul test (Pic 1) l-am facut in miscare, in troleibuz, undeva in zona strazilor Delea Veche - Popa Nan (83.45 Mbps download /43.55 Mbps upload). Doream sa ajung in #PiataUniversitatii la evenimentul #Orange4U unde de asemenea am facut al doilea test (Pic 2), sa vad cum se comporta viteza retelei 4G a Vodafone in zone "aglomerate". Concluzia este evidenta: viteza Supernet 4G de la Vodafone are de suferit in zona aglomerate (47.87 Mbps download/44.23 Mbps upload) incat am obtinut jumatate de viteza pe download fata de atunci cand eram in troleibuz, dar intr-o zona mai putin aglomerata. Pe upload nici o diferenta.

viteza supernet 4G vodafone  
Pic 2. Viteza Supernet 4G
viteza supernet 4G vodafone
Pic 3. Viteza Supernet 4G
viteza supernet 4G vodafone
Pic 4. Viteza Supernet 4G
Am plecat din Piata Universitatii si am luat metroul catre casa. Am facut si aici cateva teste sa vad ce obtin. Evident ca la metrou n-am avut conexiune prea buna, dar rezultatul e decent. Primul test (Pic 3) l-am facut in statia de metrou Piata Unirii, direct pe peron (17.94 Mbps download/ 2.04 Mbps upload). Urmatorul test l-am facut in tunel, din mers (Pic 4). Vitezele de download si upload sunt mult mai mici decat ce am obtinut "la suprafata" dar repet, sunt decente. Ganditi-va ca in Londra nu ai semnal deloc la metrou, nu mai zic de trafic de date! Oricum,  viteza Supernet 4G de la Vodafone nu este utila la metrou. Nu stiu daca cei de la Vodafone au intentia sa mareasca viteza aici, nu cred ca are sens. Cine sta pe internet de mare viteza la metrou?

viteza supernet 4G vodafone
Pic 6. Viteza Supernet 4G
viteza supernet 4G vodafone
Pic 5. Viteza Supernet 4G
Intre timp am ajuns acasa, in Dristor. Am continuat testele de la balconul apartamentului unde locuiesc. Putin dupa miezul noptii am facut un nou test (Pic 5) dar viteza Supernet 4G nu a crescut deloc. Ba chiar a scazut putin pe upload (34.33 Mbps), fata de ce testasem in troleibuz sau in Piata Universitatii (aproximativ 43 Mbps). Totusi, mi-am zis ca reteaua e sub presiune datorita miilor de utilizatori Vodafone care "streseaza"reteaua la aceasta ora. Am zis sa mai astept, asa ca mi-am pus ceasul sa sune peste 2 ore. 

Am facut un nou test aproape de ora 3 dimineata (Pic 6). Am obtinut 96.53 Mbps la download si 32.53 Mbps la upload. Iarasi viteza la upload este mica fata de ce obtinusem la Universitate (poate ca in zona mea uploadul e mai slab).


Concluzia finala este ca vitezele maxima obtinute de mine in Supernet 4G de la Vodafone sunt 93 Mbps la download si 44.23 Mbps la upload in timp ce telefonul meu Orange Roya este dotat cu LTE categoria 4 (150Mbps/50Mbps). Deci teoretic se putea si mai bine, in conditiile in care Vodafone se lauda cu viteze de pana la 150 Mbps la download si 75 Mbps la upload

Toate acestea fara sa exagerez cu testele si fara sa caut zonele ideale din Bucuresti. Am vrut sa reproduc utilizarea traficului de date cat mai aproape de cotidian: in mijloacele de transport in comun, in zone aglomerate, la metrou, acasa si la ore tarzii in noapte. Mai trebuie sa adaug ca rezultatele obtinute mai sus nu sunt singulare. Fiecare test a fost dublat si am ales cel mai bun rezultat, pentru fiecare zona sau moment in parte.

Oricum, a fost o experienta placuta! Multumim Vodafone!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL