14 iulie 2015

Amintiri de la BAC

Acum multi ani se facea ca trebuia sa dac examenul maturitatii, Bacalaureatul. Eram pregatit, nu trecusem prin liceu chiar degeaba. Eram totusi la unul din cele mai bune licee din oras asa ca trebuia sa ma descurc. Imi faceam griji doar la o singura materie: Limba Romana. 

La restul materiilor era o nimica toata: Matematica, Informatica si Geografie. Da, am ales geografiea in locul probelor de educatie fizica. Se stie ca tocilarii nu sunt chiar atat de buni la educatie fizica, sau asa au impresia ceilalti. Realitatea a fost ca stiind dinainte baremele mi-am dat seama ca exista o probabilitate mai mare de a rata un exercitiu fizic in conditii de canicula decat sa gresesc ceva la geografie. Deznodamantul a fost ca am avut multi colegi cu nota 9 la educatie fizica in timp ce eu obtinusem 9.35 le geografie.

Revin la proba de limba romana. La oral mi-a cazut rezumatul unui roman de Mihail Sadoveanu. Le-am povestit "Baltagul". Ca o ironie a sortii, 4 ani inainte scriam despre "Baltagul" si la examnul de capacitate, cel in urma caruia intrasem la liceu. Iar la ultima teza din liceu tot despre "Baltagul" scrisesem, ceva cu caracterizarea unor personaje. Ce puteam sa nu stiu la "Baltagul"? Am luat 9.50 la oral, unul din profesori a zis ca mi-am ales un roman prea usor pentru a-i face rezumatul. Pai bine ma, dar voi nu v-ati gandit cand ati facut subiectele? Nu puteati sa scrieti acolo ce doriti de la elevi?

Proba scrisa a limbii romane a fost mai speciala: primisem caracterizarea unui personaj dintr-un roman scris in perioada interbelica. Capcana era ca puteai foarte usor sa confunzi actiunea romanului din perioada interbelica cu momentul cand a fost scris de autor. Dar nu m-am pierdut cu firea, am cugetat 15 minute inainte sa scriu si apoi am scris. Nota a fost mica, putin peste 7.60 . Oricum nu era punctul meu forte. Desi eram convins ca meritam cel putin un 8 n-am facut contestatie. Cele mai multe absente ale mele in timpul liceului erau la "limba romana", era culmea sa am pretentia unei note mari la o materie pe care am displacut-o timp de 4 ani. Si asta din cauza profesoarei!

Media generala la BAC a fost peste 9. Asta mi-a propus, asta am obtinut si eram multumit. Nu copiasem, nici nu mi-a trecut prin cap sa fur acest examen. Si totusi multi trec exemenul prin fruda. Pe vremea mea nu erau camere video dar elevii tot elevi erau. Si pe vremea mea se copia. Dar consider ca acum se pune prea mare accent pe frauda, note si culoare politica. Da, atat timp cat invatamantul este politizat nu va avea succes. 

Iar acum vrea sa va povestesc despre o intamplare petrecuta la proba de matematica. Eu si colegii mei de liceau dadeam proba maturitatii impreuna cu elevii unui alt liceu din oras. Un liceu prost cotat. Printre cele mai proaste! Asta pentru ca in timpul anului ei au ramas fara cladire, aflata in renovare, si chiar nu-mi dau seama cum s-au aciuat in cladirea noastra (in tura de seara). Au ramas pe capul noastru pana la bacalaureat.

Incepe proba scrisa la matematica. Elevii ambelor licee erau amestecati in clasa, noi dadeam exemenul la profil M1, ei la M2. Stres mare printre oaspeti, erau prastie la matematica. Nici n-au vazut bine subiectele ca incepuse forfota. Incercau sa vorbeasca intre ei, sa copieze. Profesorii incercau in zadar sa-i calmeze. 

In fata mea o domnisoara incerca sa faca rost de raspunsurile corecte la grila. Colegii ei de liceu o ignorau complet. Nu primea nimic nici din fata, nici din dreapta, nici din stanga. In spate eram eu dar si-a dat seama ca sunt alt profil. Nu avea nici un sens sa insiste la mine. Incerca tot la colegii ei dar ma stresa enorm ca eu nu puteam sa ma concentrez la ale mele. Se misca in banca si tot vorbea. Ba la un moment parea ca devine isterica. Mai avea putin si incepea sa planga pentru ca nici unul din colegii ei de liceu n-o baga in seama. Iar eu nu ma puteam concentra!

Am miscat usor de scaunul ei. I-am zis sa-mi dea foaia ei de exemen. In patru sau cinci minute ii rezolvasem primul subiect cap-coada. In alte cinci minute i-am facut cateva puncte din subiectul doi. I-am dat foaia inapoi si i-am zis ca va lua cel putin nota 6 la proba de matematica. Totodata i-am transmis sa stea nemiscata in banca pentru ca ma streseaza. Acolo a stat pana la final. Nu a mai scos nici o vorba. Iar eu mi-am ocupat in liniste de lucrarea mea. 

Am mai intalnit-o in preajma liceului atunci cand s-au afisat rezultatele la examenul de bacalaureat. A venit la mine si mi-a multumit. M-a strans putin in brate si a fugit. Era singura din clasa si printre putinii din liceul ei care luase nota de trecere la matematica. Oricum picase la altceva!

Cat despre mine, n-am procedat tocmai ortodox cand am ajutat-o. Dar la momentul acela era singura optiune ca sa ma pot concentra si eu la subiectele mele. Nici vorba sa ma plang la profesori, probabil se isca un scandal si eram amandoi eliminati. Am ales solutia rapida chiar daca nu era cea corecta. Decizii extreme!

La 10 ani de la terminarea liceului nu m-a intrebat NIMENI, NICIODATA, ce note am luat la BAC, in afara de parintii si prietenii mei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL