14 iulie 2015

Tenisi Converse, se merita cumparati?

Primesc zilnic o gramada de emailuri spam iar unele dintre ele ma invita sa cumpar online diverse chestii. Printre ele si renumiti tenisi "Converse". Am tot auzit in jurul meu despre Converse, toti ii recomanda, sunt la moda, bla bla bla. Dar nu inteleg cum poti sa dai atatia bani pe o pereche de tenisi? Poate ca sunt mai rezistenti decat altii dar sunt si de cateva ori mai scumpi. Se merita oare?

Hai sa privim putin istoria firmei Converse. Au inceput acum mai bine de un secol si au facut istorie prin America. Toti erau inebuniti dupa tenisii Converse pe atunci asociati cu liga profesionista de basket la ei, NHL. Apoi au trecut si in domeniul muzicii, iarasi o groaza de fani. Iar lucrurile au mers bine pentru ei. Asta pana in 2001 cand au intrat in faliment. 

Au fost salvati de Nike prin 2003 iar de atunci si-au revenit. Spre exemplu, in 2013 aveau venituri globale de aproximativ 1.4 miliarde de dolari. Asta in conditiile in care tenisii Converse sunt fabricati prin Taiwan, Indonesia si alte tari din Asia, in general in locuri unde angajatii sunt exploatati, loviti si umiliti pentru salarii de nimic. Un astfel de angajat primeste cativa centi la fiecare pereche de tenisi Converse prelucrat in timp ce magazinele Converse vind perechea cu zeci de dolari. Asta prin SUA, pana la noi in Romania pretul se dubleaza. Pai in aceste conditii sa tot faci profit!

Chiar firma mama, Nike, a recunoscut la un moment dat ca din 168 de firme care produc tenisi Converse mai mult de 2/3 nu indeplinesc standardele de conduita impuse de Nike. Probabil asa de gura lumii ca oricum ei sunt interesati doar de profit. In schimb daca faceau asta in SUA erau deja in faliment. Dar stai, au fost deja in faliment!

Intrebare: ce s-ar face americanii fara asiatici? Ar da faliment!

Acum sa revenim la calitatea tenisilor Converse. Americanii sunt innebuniti dupa ei dar lucrurile nu stau chiar asa. Converse este o fabrica cu traditie in SUA, americanii iubesc traditiile. Spre exemplu, o pereche veche de tenisi Converse s-ar putea vinde mult mai mult decat o pereche noua. In trecut acei tenisi se fabricau direct in SUA la o calitate superioara. Erau facuti sa reziste in timp. Chiar si acum se gasesc perechi de colectie, vechi de cateva decenii, care valoreaza mii de dolari. Exista colectionari care ar da acesti bani fara sa ezite!

Acum sunt fabricati in sute de firme din ASIA la o calitate indoielnica, sunt facuti sa se vanda si sa aduca profit. Atat! De ce sa-i cumpar? Oare acesti tenisi vor valora mii de dolari peste cateva decenii? Nici vorba! Acum marketingul e la putere dar istoria va decide in final.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL