18 septembrie 2015

Apropo de internet, stiti diferenta dintre "bit" si "byte"?

diferente bit byte

Romanii sunt mari consumatori de internet, fie el fix sau mobil. Firmele de telecomunicatii se bat intre ele cu oferte care mai de care mai interesante. Iar cele de telefonie mobila ne atrag cu oferte 4G si trafic de internet aproape nelimitat. Sa tot navighezi pe internet! Inevitabil apar si discutii, iar aici: probleme! Romanii nu stiu sa se exprime in mod corect. Suntem mari consumatori de internet dar nu stim sa folosim termenii in mod adecvat: incurcam GB cu Gb, MB cu Mb sau ne exprimam in viteze de download/upload cand ne referim la volum total de date.

Nu poti sa zici ca ai un abonament de internet de 2Gb, corect este 2GB (absolut toti operatorii de internet sau telefonie ofera traficul total de date in GB-Gygabytes sau MB-Megabytes). Nu poti sa zici ca tehnologia 4G permite viteze de pana la 150 Mb download si 50 Mb upload. Corect este 150 Mbps si 50 Mbps (sau daca vreti 150Mb/s si 50Mb/s). Ideea este ca viteza de transfer trebuie sa contina si unitatea de timp, adica secunda. In plus trebuie sa fim atenti si la coversia: 1GB=8Gb. Cu alte cuvinte, cand ai o viteza de download de 150Mbps inseamna ca vei putea copia un fisier de 18.75MB intr-o secunda.

Atentie mare la vitezele de download si upload! Unele oferte vin cu viteza ametitoare de 1000 Mbps (sau 1 Gbps), dar asta nu inseamna ca poti copia un film care incape pe DVD (4 GB) in 4 secunde (adica 4 * 1 Gbps). Gresit! Viteza e mult mai mica, tinand cont de egalitatea 1Gb=1024Mb=128MB! Asta inseamna ca folosind viteza de download de 1 Gbps (egala cu 128 MB/s) vei putea downloada un film care incape pe DVD (4 GB) in 32 secunde. Eh, parca nu mai este asa rapida viteaza de download (intre noi fie vorba nu am vazut device-uri care sa foloseasca acea viteza).

Ce trebuie sa retineti?

Viteza de download/upload este exprimata in mod obisnuit in biti pe secunda (bps). Trebuie sa apara obligatoriu si unitate de timp, secunda! De exemplu, tehnologia 4G folosita la smartphone-uri permite viteze de download de 150 Mbps sau 150Mb/s (Megabiti pe secunda). Atentie, nu Megabytes! In opinia mea s-a ajuns la acest compromis de-a lungul vremii, ca utilizatorii sa fie derutati de viteza "ametitoare" a internetului avut la dispozitie. Parca suna si arata mai bine 150 Mb/s decat 18,75 MB/s (in fond e vorba de aceeasi viteza).

Traficul total de date este exprimat in bytes (1 byte=8 biti sau 1MB=8Mb). Asa avem oferte de telefonie ce au inclus un trafic total de 1GB (sau 2GB, sau altele). Aici nu avem si particula de timp, secunda. Nici minut, nici ora! De cele mai multe ori limita de trafic este exprimata pe luna dar nu are legatura cu timpul de download. Pur si simplu sa stie furnizorul cati bani ne ia pe luna si cat ne ofera de banii aia.

Deci mare atentie si nu mai incurcati merele cu perele, nici viteza de download/upload cu traficul total de date si nici bit-ul cu byte-ul!

Concluzie:
- viteza de download ~ Mbps (Megabiti pe secunda).
- trafic total de date ~ MB (Megabytes) sau GB (Gigabytes) daca aveti abonamente generoase.
- dimensiunea fisierelor ~ KB (Kilobytes) sau MB (Megabytes) sau GB (Gigabytes).
- 1KB=8kb / 1MB=8Mb / 1GB=8Gb

Abrevieri:
-KB (KiloByte), Kb (Kilobit), MB (MegaByte), Mb (Megabit), GB (GigaByte), Gb (gigabit)

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL