25 februarie 2016

Cum invata elevii in zilele noastre?

o sala de lectura din "Vest"
Plec de la un articol aparut pe site-ul adevarul.ro din care aflam cu stupoare ca:
O cafenea din apropierea unuia din cele mai bune licee din Timisoara este plina aproape in fiecare dimineata de elevi care pleaca de la orele neatractive pentru a invata la restul materiilor.
Da, elevii invata prin baruri si cafenele, pentru ca in restul timpului fie sunt la scoala, fie isi fac lectiile la 10 materii, fie sunt la meditatii. Nu mai exista timp si pentru altceva. Am fost in situatia asta, am trecut prin ea, e real, nu ceva abstract si nici de domeniul fantasticului. Din pacate aveam sa descoper si altele, dar mult prea tarziu.

Tot in articol se mai mentioneaza:
"Daca pleaca, pleaca pe raspunderea lor. Eficienta ar fi daca ar fi intr-o biblioteca sau intr-o sala de lectura. Altfel, e o amagire, sunt povesti", a declarat si Ghizela Puioaga, directoarea Colegiului „C.D. Loga“ din Timisoara.
In principiu, daca intri intr-o biblioteca sau o sala de lectura, prima regula pe care o inveti este sa faci liniste. A doua regula este sa-ti inchizi telefonul. Anyway, un director de liceu are impresia ca se invata mai bine intr-o sala de lectura sau o biblioteca. Da, daca esti un tocilar care trebuie sa bage in cap o groaza de lucruri cuvant cu cuvant, atunci se invata mai bine acolo. "Romanian style"! Trebuie sa repeti in gand pana inveti pe de rost, ca o poezie.

Dar daca vrei sa inveti lucruri noi, daca vrei sa explorezi, sa-ti pui curiozitatea la incercare sau vrei sa inventezi ceva, atunci nu o poti face de unul singur in gand. Trebuie sa cauti, sa intrebi, sa testezi. Acest lucru l-am descoperit prin facultate... abia.

Am descoperit ca invatatul in grup e mai simplu si ajuta enorm. Nu stii ceva, intrebi. Afli ceva nou si util, ii spui si celui de langa tine. De unul singur s-ar putea sa te chinui o zi intreaga sa rezolvi ceva, insa in grup s-ar putea ca altcineva sa-ti explice in 10 minute. La fel si cand ajungi in multinationale: nu stii ceva, intreaba! S-ar putea sa afli raspunsul mult mai repede si mai eficient, fara sa pierzi timpul. Si banii!

Si da, se poate invata in bar sau in cafenea. Uneori stimulii externi ajuta, ideile apar din mediul inconjurator. Eu am invatat (uneori) in cantina din Regie, langa zeci sau sute de studenti, desi eram la ASE. Dar si aici aveam materii precum Micro/Macroeconomie, Cercetari Operationale sau Statistica. Calcule si iarasi calcule dupa diverse teoreme. Cand se bloca unul din noi, ceream ajutor si impreuna gaseam rezolvarea. Singur... cred ca as fi ramas in pana de idei la un moment dat.


Iar de la colegi auzite: cand mergi in grup la tigara afli multe lucruri interesante. Uneori pui la cale proiecte si descoperi solutii banale la probleme monumentale (din pacate nu fumez).

Stiti de ce merg elevii/studentii in baruri cau cafenele? Pentru ca nu au unde sa mearga! Bibliotecile sau salile de lectura sunt doar pentru citit. Daca vrei sa inveti cu adevarat ai nevoie de multe alte lucruri. Acum ceva timp am vizitat campusul si cladirile unei facultati din "Vest". Era vorba de Facultatea de Tehnologie din Eindhoven. Ce se vede in pozele de mai jos reprezinta "sala de lectura".

sala de lectura

sala de lectura

sala de lectura

sala de lectura

E pe mai multe nivele, are biblioteca, calculatoare, internet, cantina, bar, sali de conferinte, sali de prezentare, sali de comunicare si lucru in echipa, s.a.m.d. Ba chiar am vazut si niste sali de relaxare si odihna. Daca vroiai sa dormi nu te deranja nimeni. In fine, acolo se pune accent pe cercetare si nu de putine ori esti obligat sa lucrezi in echipa. Ori pentru asta ai nevoie de spatiu adecvat.

In Romania mergi la bar ca sa inveti! Nu ca as avea probleme cu alcoolul, dar elevii aceia chiar invata acolo!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL